Moody's bu kez Çin'i hedef aldı
ABD merkezli uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notunu 1989’dan sonra ilk kez düşürme kararı aldı. Kuşak ve Yol Projesi’ni tanıtmasının ardından Çin yönetimi, kararı ’abartı bir tanımlama’ olarak reddetti. Moody’s, son yıllarda piyasalara ters düşen değerlendirmeleri ile kötü bir tablo çiziyor.
Çin’in tüm dünyayı etkileyecek olan 21. yüzyılın kervansaraylarının inşa edileceği Kuşak ve Yol Projesi’ni tanıtmasının ardından ABD merkezli uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten dikkatleri çeken bir açıklama yapıldı. Moody’s’ten yapılan değerlendirme sonucu Çin’in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunun ’Aa3’ten ’A1’ seviyesine düşürüldüğü, görünümünün de negatiften durağana çekildiği bildirildi.
Moody’s, Çin’in kredi notunu 1989 yılından sonra ilk kez düşürme kararı aldı.
Çin’in özellikle son yıllarda kazandığı ekonomik ivmenin etkisiyle dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak çoğu kez finansal ve ekonomik gücünü kullanarak dünya sahnesinde dengeleri değiştirecek önemli hamleler yaptığı biliniyor.
Büyüme hedefinde rekor
Çin Başbakanı Li Kıçiang, 2017 için ülke ekonomisinin yıllık büyüme hedefinin yaklaşık yüzde 6,5 olduğunu açıkladı. Bu rakam Avrupa Birliği için geçtiğimiz yıl 1,9’da kalmıştı.
Çin’in 2016’da ithalat verileri de ekonomide büyük bir yet tutuyor. İstatistiklere göre Çin’in geçtiğimiz yıl yaptığı ithalat miktarı 25 bin 440 milyon dolar.
Kuşak ve Yol çığır açacak
Çin’in öncülüğünde başlatılan Kuşak ve Yol Projesi, Türkiye dahil 60’dan fazla ülkeyi doğrudan kapsıyor. Proje, Çin’den Avrupa’ya kadar milyarlarca liralık altyapı ağının oluşturulmasını öngörüyor. Yatırımlar, kara ve demir yollarının inşası ve ticaretin genişlemesi planlanıyor. Kuzey koridorda Rusya, ortada Türkiye’nin, güneyde ise İran kilit rol oynuyor. Dev bütçeli projenin tanıtılmasının hemen ardından Moody’s’in verdiği ’olumsuz’ karar tepki çekti.
Maliye Bakanlığı’ndan sert tepki
Çin Maliye Bakanlığının sitesinden yapılan açıklamada, Moody’s’in, Çin’in yerli ve yabancı para cinsinden kredi notunu ’Aa3’ten ’A1’ seviyesine düşürmesi ve görünümünü de negatiften durağana çekmesine, "Ülke ekonomisinin karşılaştığı zorluklar fazla büyütülüyor. Arz yönlü reform çabaları hafife alınıyor” ifadeleriyle tepki gösterildi.
Hisselerde kısmi düşüş
Çin hisse senetleri, Moody’s’in finansal güç için görünümün kötüleşeceğini işaret ederek Çin’in kredi notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti.
Moody’s güven vermiyor
ABD merkezli kuruluş, Türkiye’de yükseliş ivmesine rağmen 15 Temmuz ve 16 Nisan’ın ardından ’karmaşık’ kararlara imza atmıştı. Türkiye için önce negatif, hemen ardından pozitif, daha sonra yeniden negatif puanlama yapan Moody’s’in piyasalar üzerinde etkisi olmadığı da net bir şekilde tespit edildi. Negatif puanlama süreci boyunca Türk ekonomisindeki yükseliş devam etti.
Dünya krizini göremeyen Moody’s
ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers’ın 2008 yılında iflasını açıklamasıyla başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizin üzerinden 8 yıl geçmesine karşın Avrupa ülkelerindeki yüksek genç işsizlik de (25 yaş altı) hala çözüm bekleyen en önemli sorunların başında geliyor.
Dünya, 1929 büyük buhranından sonra tarihin en ağır ekonomik krizine uyandı. Moody’s tarafından ’A2’ not verilen Lehman Brothers’ın tam 5 gün sonra iflas ettiği tespit edildi.
(YENİ ŞAFAK)