Yılın en seçkin bilim insanı: Mutlu Özcan
Yaşamını diş hekimliğine adayan bir bilim insanı Prof. Dr. Mutlu Özcan. Diş hekimliğinde biyo malzemeler alanında yaptığı çalışmalar sebebiyle, uluslararası arenada “2018 Yılın En Seçkin Bilim İnsanı” ödülüne layık görüldü. Adını tüm dünyaya duyurmayı başaran, Türkiye’de başladığı meslek hayatını İsviçre’de sürdüren Özcan, "Ne öğrendiysem Türkiye'de öğrendim, Türkiye'nin eğitimi kesinlikle Avrupa'nın gerisinde değil. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla Türk meslektaşlarımın kendilerine güvenmelerini istiyorum" demişti…
Türkiye'nin gururu Prof. Dr. Mutlu Özcan, uzun yıllardır İsviçre'deki Zürih Üniversitesi'nde Dental Materyaller Bölüm Başkanlığı görevini sürdürüyor.
Geçtiğimiz gün, Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği (IADR) tarafından "2018 Yılın En Seçkin Bilim İnsanı" (Distinguished Scientist Award) ödülü takdim edilen Prof. Dr. Mutlu Özcan, daha önce de İngiliz Kraliyet Üniversitesi tarafından "İngiliz Kraliyet Akademisi Diplomatı" unvanına layık görülmüştü.
Başarılarıyla dünya literatürüne imzasını atan Prof. Dr. Mutlu Özcan'ın, diş hekimliğine adanmış yaşamını, Fikriyat okuyucuları için derledik.
PROF. DR. MUTLU ÖZCAN KİMDİR?
Prof. Dr. Mutlu Özcan, 17 Haziran 1969 tarihinde Erzurum'da hayata gözlerini açtı. İlk öğrenimini Denizli'de, orta öğrenimini Ankara TED Koleji'nde, liseyi ise İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdi.
Mesleğine dair ilk adımı attığı Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden 1993 yılında başarıyla mezun oldu. Aynı yıl, aynı fakültede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak akademik kariyerine başladı.
1997-1999 yılları arasında Köln Üniversitesinde doktorasını yaptı. 1999'da Marmara Diş Hekimliği Fakültesinde yardımcı doçent oldu. Özcan, Türkiye'den sonra, Almanya, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve İsviçre'de çalışmalarına devam etti.
BAŞARILARLA DOLU BİR KARİYER
2000'li yıllarda birçok uluslararası kongrede ödüller kazandı ve Turku (Finlandiya) Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Biyomateryal Kürsüsü ve Oslo'da (Norveç) NIOM Araştırma Enstitüsüne misafir araştırmacı olarak davet edildi. 2002'de Groningen (Hollanda) Üniversitesinden teklif aldı. Aynı yıl Türkiye'de doçentlik unvanını kazandı. 2003 yılında Groningen Üniversitesinde ikinci doktorasını tamamladıktan sonra, 2007 yılında aynı fakültede profesör oldu.
Takvimler 2009'u gösterdiğinde Özcan, Zürih Üniversitesinde görev yapmaya başladı. Halen bu üniversitede Diş Hekimliği Malzemeleri Bölümü Başkanı olarak protez kürsüsünde görevini sürdürüyor.
250'DEN FAZLA MAKALE, 400'DEN FAZLA SUNUM
Sao Paolo, Juiz de Fore ve Natal Üniversitesi olmak üzere, Brezilya'da üç üniversitede; İspanya'da Madrid Üniversitesi'nde; Hong Kong Üniversitesi'nde; Türkiye'de Medipol Üniversitesi ve ABD'de Florida Üniversitesinde misafir profesör olarak görev yapan Özcan, Türkiye ve dünyadan çeşitli üniversitelerle ortak bilimsel çalışmalarına devam ediyor.
Prof. Dr. Mutlu Özcan, hakemli dergilerde 250'den fazla bilimsel makale imza atmış ve uluslararası bilimsel toplantılarda 400'den fazla sunum yapmış bir isim. Çeşitli uluslararası ödüllerin sahibi olan ve Avrupa'da çok sayıda sürekli eğitim kursu düzenleyen Özcan, bilimsel dergilerin yayın kurullarına da hizmet veriyor.
ÇALIŞMA ALANI BİYO MALZEMELER
Prof. Dr. Mutlu Özcan'ın başlıca araştırma alanları, diş veya implant kaynaklı rekonstrüksiyonların klinik ömürleri, dental biyomateryaller, yüzey kondisyonlama yöntemleri, adhezyon promoterleri, simülasyon yöntemleri, diş dokuları ve biyomateryallerin yaşlanma fenomeni üzerinde yapılan translasyonel araştırmalar.
Prof. Dr. Mutlu Özcan, Uluslararası Diş Araştırmaları Birliği (IADR) tarafından "2018 Yılın En Seçkin Bilim İnsanı" (Distinguished Scientist Award) ödülüne de, diş hekimliğinde biyo malzemeler alanında yaptığı çalışmalar sebebiyle layık görüldü.
"BU ÖNEMLİ BİR ÖDÜL!"
Geçtiğimiz gün, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Excel Fuar ve Konferans Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce bilim insanı katıldı. Mutlu Özcan, ödülünü IADR Başkanı Angus Walls'ın elinden aldı.
"Bu ödüle ayık görülmek benim için son derece gurur verici" diyen Özcan, "Bugün Diş Hekimliği Araştırmaları Birliği en büyük uluslararası araştırma organizasyonundan 'Yılın En Seçkin Bilim İnsanı' ödülünü aldım. Kendi alanımda verilmiş bir ödül. Bu önemli bir ödül. Hayat boyu bilime yaptığınız katkılardan dolayı verilen bir ödül. Bu ödüle layık görülmek benim için son derece gurur verici" dedi.
"UYKUSUZ GEÇEN YILLARINA ŞAHİDİM"
Önyargıları başarıyla yıktığını söyleyen Özcan, "Hayat boyu bir işe kendinizi hakikaten adayarak yaparsanız; kendi mesleğinize bütün gücünüzle katkıda bulunursanız; ister kadın olsun ister erkek, böyle ödülleri birçok insan hak edecektir. Kadınlar bu açıdan bugüne kadar biraz geride kaldı. Eskisine oranla biraz daha kadın sayısı arttı. Yolları açıldı. Yeter ki çok çalışsınlar ve sorumluluk sahibi olsunlar. Başarı gelecektir mutlaka" dedi.
Ödül törenine ev sahipliği yapan Uluslararası Diş Hekimliği Araştırma Organizasyonu'nun (IADR) yöneticilerinden Prof. Dr. Sibel Antonson ise, "Prof. Dr. Mutlu Özcan ile yaklaşık 20 seneye dayanan bir dostluğumuz var. Uykusuz geceler, yıllarına şahidim. Kolay olmuyor. Ben de bu organizasyonun IADR'nin dental materyal bölümünün ilk kadın başkanıydım" dedi.
IADR DİŞ HEKİMLİĞİ ALANINDA EN BİLİMSEL KURUM
Başarısıyla Avrupa'daki Türklerin gururu olan Prof. Dr. Mutlu Özcan, kariyeri ve kendisine layık görülen ödüle ilişkin değerlendirmelerinde, kariyerinde daha önce de pek çok ödül ve unvan kazandığını ama bu ödülün anlamının farklı olduğunu söylemişti.
Özcan, "Bu son aldığım ödülün yeri elbette öncekilere göre ayrı. Çünkü dünyada diş hekimliği alanında birçok kurum olmasına rağmen IADR bunların arasında en bilimseli kabul ediliyor. Böyle bir kurumdan bu ödülü almak çok daha anlamlı" ifadelerini kullanmıştı.
"TÜRKİYE'NİN EĞİTİMİ AVRUPA'NIN GERİSİNDE DEĞİL"
Prof. Dr. Mutlu Özcan, kariyerinde geldiği noktanın büyük bir kısmını Türkiye'de aldığı eğitim ve klinik tecrübesine borçlu olduğunun altını çizmiş ve "Ne öğrendiysem Türkiye'de öğrendim, Türkiye'nin eğitimi kesinlikle Avrupa'nın gerisinde değil. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Dolayısıyla Türk meslektaşlarımın kendilerine güvenmelerini istiyorum" demişti.
Ödülü kazanmasının ardından en büyük desteği yine Türkiye'den gördüğünü vurgulayan Özcan, "Ödülü almam Türk gençlerine güven verdi. Bu tip başarıların Türk meslektaşlarımızı motive edeceğini umuyor, daha da üstün başarılara imza atmalarını diliyorum" şeklinde konuşmuştu.
Prof. Dr. Mutlu Özcan'a ait bazı akademik yayınlar:
Özcan M, Vallittu PK. Yüzey Koşullandırma Yöntemlerinin Luting Çimentonun Bağlanma Dayanımı Üzerine Etkisi. Dent Mater 2003: 19: 725-731.
Brentel A.Ş., Özcan M, Valandro LF, Alarça LG, Amaral R, Bottino MA. Kuru ve Yaşlı Koşullarda Farklı Aşındırma ve Silanizasyon Sonrası Bir Reçinenin Bir Reçine Çimentonun Mikro Çekme Dayanımı Dayanımı. Dent. Mater. 2007; 23: 1323-1331.
Lazar DR, Bottino MC, Özcan M, Valandro LF, Amaral R, Ussui V, Bressiani AHA. Kopreleştirilmiş Tozlardan Y-TZP Seramik İşleme: Üç Ticari Diş Seramiği ile Karşılaştırmalı Bir Çalışma. Dent. Mater. 2008; 24: 1676-1685.
Rinastiti M, Özcan M, Siswomihardjo W, Busscher HJ, van der Mei HC. Biyofilmin Kompozitlerin Onarım Bağ Dayanımı Üzerine Etkisi. J. Dent. Res. 2010; 89: 1476-1481.
Ccahuana VZ, Özcan M, Mesquita AM, Nishioka RS, Kimpara ET, Bottino MA. Asitli Fosfat Floride Maruz Kaldıktan Sonra Cam Seramiklerin Yüzey Bozunumu. J. Appl. Oral Sci. 2010; 18: 155-165.
Özcan M, Cura C, Valandro LF. MPS veya MPS / 4-META Silanları Kullanılarak Y-TZP Seramiklerine İki Reçinenin Erken Bağlanma Dayanımı. Odontoloji 2011; 99: 62-67.
Dündar M, Özcan M, Comlekoğlu E, Şen BH. Yeni Koruyucu Kimyasallar Kullanılarak Hibrid Tabakada Nanoleakage İnhibisyonu ve Adhezyona Etkisi. J Dent Res 2011; 90: 93-98.
Özcan M, Mese M. Konvansiyonel ve Basitleştirilmiş Reçine Bazlı Luting Çimentolarının Yüzeysel ve Derin Dentinlere Yapışma. Clin. Oral Investig. 2012; 16: 1081-1088.
Özcan M, Koekoek W, Pekkan G. Sadece Parçacıklı Dolgu Maddesi Kompozitinden Yapılmış veya Çeşitli Monomerlerle Emprenye Edilmiş E-cam Elyaflarla Güçlendirilmiş Dolaylı Kakma ile Tutulan Sabit Diş Protezinin Yük Taşıma Kapasitesi. J. Mech. Behav. Biomed. Mater. 2012; 12: 160-167.
Queiroz JR, Benetti P, Özcan M, de Oliveira LF, Bona AD, Takahashi FE, Bottino MA. Çeşitli Silanizasyon Protokolleri Sonrasında ATR FT-IR ve Ellipsometri Kullanılarak Feldspathic Seramiklerin Yüzey Karakterizasyonu. Dent. Mater. 2012; 28: 189-196.
Heintze SD, Faouzi M, Rousson V, Özcan M. Altı Laboratuvar Aşınma Metodu ile in vivo Giyim İlişkisi. Dent. Mater. 2012; 28: 961-973.
Özcan M, Melo RM, Souza RO, Machado JP, Felipe Valandro L, Botttino MA. Hava-Parçacık Aşınma Protokollerinin Eksantrik Yüklemeden Sonra Zirkonya'nın Eksenli Eğilme Dayanımı, Yüzey Özellikleri ve Faz Dönüşümü Üzerine Etkisi. J Mech Behav Biomed Mater 2013; 20: 19-28.
Gresnigt M, Kalk W, Özcan M. Dolaylı Reçine Kompozit ve Seramik Kaplamaların Randomize Klinik Çalışması: 3 yıla kadar Bulgular. J. Adhes. Dent. 2013; 15: 181-190.
Scholtanus JD, Özcan M. Amalgamın Kapsamlı Doğrudan Kompozit Restorasyonlarının Klinik Uzun Ömürlü Değişimi: 3.5 Yıla Kadar Takip. J. Dent. 2014; 42: 1404-1410.
Souza R, Valandro LF, Melo RM, Machado JP, Bottino MA, Özcan M. Farklı Protokoller Kullanılarak Zirkonya Seramik Üzerine Hava-Parçacık Aşınması: Döngüsel Yükleme, Faz Dönüşümü ve Yüzey Topografisi Sonrası Çift Eksenli Eğilme Dayanımı Üzerine Etkileri. J. Mech. Behav. Biomed. Mater. 2013; 26: 155-163.
Fikriyat