Filistin’in işgaline sebep olan işgal politikası: Siyonizm
Üç semavi din için de mukaddes sayılan Kudüs'ü çevreleyen Filistin topraklarında, tarih boyunca kan ve gözyaşı hiç durmadı. Filistin toprakları, 1896 yılında Theodor Herzl öncülüğünde Siyonizm'in hedefi oldu. O tarihten itibaren planlı ve aşamalı bir biçimde işgale uğradı. Peki, Siyonizm nasıl ortaya çıktı? Yahudiler, siyasi bilinçle kalıcı olarak yerleşmek için Filistin'e kaç farklı göç dalgası ile akın ettiler?
Siyonizm
◾ Siyon kelimesi, Ahd-i Atîk'te Kral Davud tarafından fethedilip krallığın merkezi yapılan Kudüs şehri için kullanılan bir isim. Bu kelimenin anlamı zamanla İsrail'in hak iddia ettiği tüm toprakları kapsayacak şekilde genişletildi.
◾ Siyon kelimesine dayanan Siyonizm, Yahudilerin "tarihi yurtlarına dönüşü" manasında Filistin'de Yahudi devleti kurmayı hedefleyen işgal politikası olarak özetlenebilir.
◾ Batı Avrupa'da, Fransız İhtilali sonrasında farklı dinden olanların yasa önünde eşitliği fikri yayılmaya başlayınca Yahudiler siyasî-idarî-kültürel haklar elde ederek bulundukları toplumlara entegre oldular. Doğu Avrupa'da ve özellikle Rusya'daki Yahudiler içinse hem devlet temelli baskılar hem de Hristiyan toplum temelli çatışmalar artış gösterdi.
📌 Bu nedenle bölgedeki Yahudilerde tarihteki ilk temelli göç düşüncesi ve teşkilatlanması filizlendi.