10 maddede edebiyatın gür sesi: Baki
Baki, döneminde "şairler sultanı" anlamına gelen "Sultânü'ş-şuarâ" unvanıyla anılırdı. Kaleme aldığı şiirler ile edebiyatın çehresini değiştiren şairin şöhreti, Anadolu ve Rumeli'yi aşıp Hint saraylarına kadar yayıldı. Çağdaşlarına göre daha sade ve anlaşılır bir dil kullanan usta kalem, Türk şiirinin önemli isimler yetiştirdiği bir yüzyılda yaşadığı halde hepsini gölgede bıraktı. Sizler için, kubbede hoş sada bırakan Baki'nin hayatını ve hafızalarda yer edinen şiirlerini derledik.
DEVRİN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN DERS ALDI
📌Edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olan Baki'nin asıl adı Abdülbaki Mahmut'tu. 1526'da İstanbul'da dünyaya gelen şairin babası Fatih Camii müezzinlerinden Mehmed Efendi idi. Camilerde küçük yaşlardan itibaren kandil yakar, saraç çıraklığı yapardı.
📌Devrin ünlü alimlerinden Karamanlı Ahmet Efendi ile Mehmet Efendi'den dersler alan Baki'nin, medresedeki arkadaşları arasında tarihçi Hoca Sadettin Efendi, Üsküplü Vâlihî, Edirneli Mecdî ve Nev'i gibi şair ve alimler yer alıyordu.
📌 Dönemin önemli şairlerinden Ahdî, onun gençlik yıllarında okuma yolunu tuttuğunu, vaktini buna ayırarak kısa sürede büyük marifetlere sahip olduğunu belirtir.