Ahmet Hamdi Tanpınar'ın derslerinde işlediği konular
"Zaman" şairi olarak adlandırılan Ahmet Hamdi Tanpınar, ömrünün uzun bir döneminde öğretmenlik yaptı. Yazdıkları ile okuyucularına, anlattıkları ile öğrencilerine yol gösterdi. Bir programa bağlı kalmadan işlediği derslerini şiir, tarih, musiki, mimari gibi geniş yelpazede sundu. Sizler için Ahmet Hamdi Tanpınar'ın derslerinde işlediği konuları derledik.
📌 Ahmet Hamdi Tanpınar, 1923'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Erzurum Lisesi'ne edebiyat öğretmeni olarak atandı. Hatta "bir savaştan arta kalan bilge" Tahsin'den ilham alarak "Erzurumlu Tahsin" hikâyesini yazdı. Beş Şehir denemelerinin de ilk adımını burada attı.
➡ 1925'te de Konya Edebiyat Lisesi'ne atandı. 1927'de ise beş yıl kalacağı Ankara'ya atandı. Sonrasında Gazi Terbiye Enstitüsü'nde çalıştı. Burada Suut Kemal'le vakit geçiren Tanpınar, öğretmenlikten kalan zamanları 'aydınların tek buluşma yeri' olan İstanbul Pastanesi'nde geçirdi. 1932 yılında İstanbul'a gelen yazar, önce Kadıköy Lisesi'nde sonra da Güzel Sanatlar Akademisi kadrosuna atandı.
Prof. Dr. @alisukrucoruk ile Ahmet Hamdi Tanpınar'ın düşünce dünyasında yer alan önemli detayları, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in yerini, devam ve bütünlük fikrinin Tanpınar'da nasıl tezahür ettiğini ve Tanpınar edebiyatının modern bireyler için ne ifade ettiğini konuştuk... 🎬 pic.twitter.com/rYs9Z4I8op
— Fikriyat (@fikriyatcom) December 18, 2019