Bilim kurgunun 15 kült kitabından 15 alıntı
Dünyanın bilinen ilk erken bilim kurgu öyküsünün, Samsatlı Lukianos'un "Gerçek bir öykü'' adlı eseri olduğunu biliyor muydunuz? Yakın ya da uzak gelecekle ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıyla ortaya çıkan bilim kurgu, her zaman dönemin imkânsızlarını ele almayı başardı. Sizler için, bilim kurgunun 15 kült kitabından 15 alıntıyı derledik.
Mars Yıllıkları - Ray Bradbury
Ray Bradbury sadece bilim kurgunun değil fantastik edebiyatın yirminci yüzyıldaki ustalarından biridir. Bilim kurgunun "iyi edebiyat" da olabileceğini kanıtlayan ilk yazardır. 1950'de yayımlanan Mars Yıllıkları ise insana dair yazılmış en naif ve en karanlık eserlerden biridir.
İnsanlık atom savaşlarının gölgesindeki, sorunlarla boğuşan Dünya'yı terk etmek için Mars'ta koloni kurmaya karar verir. İlk roketler umut dolu kızıl gezegene iniş yaptıklarında yolcular, hiç beklemedikleri sorunlarla karşı karşıya kalır. Mars'ta yalnız değillerdir. Marslılar şekil değiştiren, zihin okuyan, belirli bir gelişmişlik seviyesine erişmiş canlılardır ve gezegene gelen bu istenmeyen ziyaretçiler için orada yeni bir hayat kurmak hiç kolay olmayacaktır. Bradbury'nin yer yer ürkütücü yer yer dramatik anlatımı da burada sahne alır. Irkçılık ve hümanizm gibi fikirler Mars'ta kendine yer bulur. Yazar, âdeta tarihle ve insanlıkla yüzleşir. Bilim kurgu edebiyatının en önemli eserlerinden Mars Yıllıkları, okura insanlığın nihai düşmandan nereye giderse gitsin kurtulamayacağını sert ve vurucu bir biçimde anlatıyor: Kendisinden.