Divan şairlerine göre şiirdeki gaye nedir?
Modern edebiyatta olduğu gibi şairler poetika eserleri ortaya koymasa da divan edebiyatında şiire dair düşünceler türlü şekillerle ifadesini buldu. Genellikle şairler dibacelerde (ön söz) veya kendilerini övdüğü bölüm olan fahriyelerde şiiri neden yazdıklarına dair düşüncelerini teşbih yoluyla dile getirdiler. Peki, Fuzuli, Baki, Hayali ve Taşlıca Yahya gibi klasik edebiyatımızın en önemli isimlerinin şiir yazmaktaki gayesi neydi?
ŞAİRLERİN ŞİİRE DAİR DÜŞÜNCELERİ
📌Her dönemde olduğu gibi klasik dönemde de şairlerin şiir yazmakta belli bir amacı vardı. Bugünkü gibi müstakil poetika eserleri verilmese de, şairlerin şiir görüşleri; divanlarının fahriye bölümünde yahut dibacelerinde (ön söz) yer alırdı.
Poetika nedir?
Aristoteles'in eserine ismini veren bu kavram ünlü düşünüre göre "Üzerinde konuşmak istediğimiz konu, şiir sanatıdır; ilkin genel olarak şiir sanatının ne olduğu, sonra şiir sanatının türleri ile bu türlerin teker teker ne oldukları, sonra da bir şiirin başarılı bir şiir olabilmesi için, onda konunun (öykü=mythos) ne şekilde işlenmesi gerektiği, bundan başka bir şiirin bölümlerinin sayısı ile bunların özellikleri ve daha bu araştırma konusu içine girebilen her şey."dir.
Bir şairin şiir hakkındaki görüşleridir. Örneğin; Orhan Veli ve arkadaşlarının çıkardığı Garip kitabında yer alan ön söz, akımın poetikasıdır. Şiire dair görüşlerine geniş bir şekilde yer verilmiştir.