Filistin hakkında yazılan şiirler
Filistin meselesi tarih boyunca birçok yazar tarafından kaleme alınır. Başta Mahmud Derviş, Nizar Kabbani gibi Arap edebiyatının son dönemde yaşamış öncü isimleri gelir. Türk edebiyatında da kendine geniş yer edinen Filistin meselesi sanatçıların kaleminde kimi zaman ağıt kimi zaman direniş ama her zaman umudun sesi olmuştur…
◾ Ali Şükrü Çoruk'un sunumu ile Prof. Dr. Turgay Anar'ın konuk olduğu Mürekkep Damlaları'nın yeni bölümünde Filistin davasının edebiyattaki yansımaları konuşuldu. İlk olarak Filistin tarihine kısaca değinildikten sonra kutsal topraklarda işlenen insanlık suçu ele alındı. Bu davanın işlendiği edebiyat eserleri değerlendirildi.
◾ Programda masaya yatırılan ilk şiir Türk edebiyatının devlerinden Sezai Karakoç'a aitti. Alınyazısı Saati isimli bu şiir şüphesiz Filistin denilince akla gelen ilk eserlerdendi. Şair, Kudüs'ü bütün insanlığın şehri olarak nitelendirir.
◾ Prof. Dr. Anar, şiirin başlığının altındaki anlamı kurcaladı. Ona göre şair alınyazısı ve saat metaforunu kullanarak Kudüs ve Filistin'in kurtuluşunun belirlenmiş bir vakitte olduğunu vurgular.
SEZAİ KARAKOÇ- ALINYAZISI SAATİ
Ve Kudüs şehri. Gökte yapılıp yere indirilen şehir.
Tanrı şehri ve bütün insanlığın şehri.
SEZAİ KARAKOÇ-EY YAHUDİ
Senin yaktığın gökteki Mescid-i Aksa'nın ancak gölgesidir
ey Yahudi! …
Senin yaktığın Mescid-i Aksa'nın ruhu değil
Taş, toprak ve ağaçtan işaretidir
ey Yahudi! …