Fuzuli’nin ustalığıyla bir kaleme binlerce benzetme: Kalem Kasidesi
Kalem kasideleri (kalemiyyeler), hem kaside olmaları hem de kültür ve medeniyetimizde önemli bir yer işgal eden kalemden bahsetmeleri dolayısıyla önemli bir türdür. Kalemiyye yazan şairlerin başında Fuzuli gelmektedir. Fuzuli, otuz beş beyitten oluşan Kalem Kasidesi'ni Vezir Celâlzâde Mustafa Çelebi'yi övmek için yazmıştır. Peki, her bir beytinde farklı anlam kapıları aralayan Kalem kasidesi nasıldır? 16. yüzyılın sanat ve edebiyat hayatı ile ilgili bize hangi ipuçları sunar? İşte şerhiyle beraber Fuzuli'nin Kalem Kasidesi...
Kalem Kasidesi
📌Klasik edebiyatımızın büyük şairi Fuzuli'nin divanında yer alan ve Mustafa Çelebi'yi öven "Kaside-i Kalemiyye" isimli otuz beş beyitlik şiir, kalem redifli bir kasidedir. Kasideler genellikle dize sonundaki redif veya kafiyelerle isimlendirilir. Gül kasidesi, su kasidesi, kış kasidesi, at kasidesi, kılıç kasideleri bunlara verilebilecek örnekler arasındadır.
Fuzuli bu kalem kasidesinde şiir ve edebiyatın en önemli enstrümanı olan kalemi anlatmıştır. Kalemi sembol olarak kullanarak şairi, şiiri, sözü ve anlamı tanımlamaya çalışmıştır.