Kemal Tahir kimdir? Kemal Tahir'in alıntı ve sözleri...
Romanımıza yerli bir kimlik kazandıran Kemal Tahir, edebiyatımızın en üretken ve gerçekçi yazarlarından biriydi. Edebiyat ile ülkemizin meselelerini, modernleşmeyi, Türk insanının dramı ve devletin içine düştüğü zor durumdan nasıl çıkacağını çözmeye çalıştı. Gelin, Kemal Tahir'den alıntılarla hayatına yakından bakalım.
Kemal Tahir kimdir?
"Aldanmanın, aldatmanın en korkuncu, başarılarımızı kendi gücümüzün sonucu saymamızdır."
I Kemal Tahir, Kurt Kanunu
📌 Edebiyatımızın en özgün ve üretken isimlerinden biri olan Kemal Tahir, 15 Nisan 1910'da İstanbul'da doğdu.
📌 Babası Tahir Bey, alaylı bir deniz subayı ve Abdülhamid'in hünkâr yaverliğini yapmış bir yüzbaşıydı.
📌 Babasının sürekli değişen görev yeri nedeniyle ilkokul yıllarını farklı illerde geçirdi. 1922'de İstanbul'a taşınmalarıyla Kasımpaşa'daki Cezayirli Haşan Paşa Rüştiyesi'nde öğrenim gördü.
📌 Sonrasında hayatında önemli bir yere sahip olan ve "Esir Şehir" serisinde de yer verdiği Galatasaray Lisesi'ne girdi. Fakat annesinin vefatının ardından öğrenimini yarım bıraktı.
🔸
📌 Kemal Tahir, annesinin vefatından oldukça etkilendi. Öyle ki cenazesine dahi katılamadı. Gençlik yıllarını anlattığı "Hür Şehrin İnsanları"nda bu durumu şöyle anlattı:
"Annemi bir çukura koyup üzerine toprak örtülmesine cesaret edemedim. Bu kadar kati bir neticeyi seyre yüreğim dayanmayacaktı."
Annesine olan özlemini ise şu satırlarla dile getirmişti:
"İnsan, annesine ne güzel şımarır. Ben bu anne bahsinde anneme hiçbir zaman layıkıyla doymuş olmamamın azabını çekerim. Bu sebeple anneleri yaşayan dostlarımın anneleri topyekûn benim annelerim gibiydiler."