Mecmualar ışığında İstanbul beyitleri
İstanbul... Kuruluşundan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan o kutsal beşik. Bu ev sahipliği, farklı kültür mozaiklerinin oluşmasına ve çok büyük bir kültürün oluşmasını sağladı.1453'ten itibaren Osmanlı'nın başkenti olan İstanbul, fetihten sonra Türk sanatında hem mekân hem de ilham kaynağı olarak yer edindi. Üstelik yalnızca mekân olarak kalmadı hem sevgili yerine kondu hem de Allah'a ulaşan eşik sayıldı. Sizler için mecmualara yazılmış İstanbul beyitlerini derledik.
Mecmua nedir?
💠 "Cem" yani toplama kökünden gelen mecmua kelimesi "toplanmış bir araya getirilmiş" anlamına gelir. İlk etapta eski Türklerde bulunan cönkler gibi ayetler, hadisler, faydalı bilgiler, tarihi kayıtlar, maniler, şiirler gibi bütün bilgilerin toplandığı bir defterken zamanla gelişip düzenli bir tasnif ve tertiple bir araya getirilip türlerine göre özellikler gösteren bir kitap özelliği kazanır.
💠Mecmualar, genelde bir veya birçok yazar yahut şaire ait çeşitli şekil ve hacimlerdeki dinî, din dışı nesir ya da şiirlerden oluşan derleme kitaplardır.
💠Gelin Mecma'u'n-nezâ'ir, Pervane Bey Mecmuası, düzenleyeni bilinmeyen Mecmû'atü'l-Letâ'if ve Sandûkatü'l-Ma'ârif, Hisâli'nin Metâli'ü'n-nezâ'ir mecmualarındaki İstanbul beyitlerine yakından bakalım👇