Osmanlıca okuma alıştırmaları
Osmanlıca, Türkçenin tarihi dönemine verilen bir isimdir. Bu dönemde kırk bini aşkın eser verilmiştir. Osmanlıcanın öğrenilmesi gelecek nesillerin tarih, kültür ve genel anlamda medeniyet inşasında kilit bir konuma sahiptir. Bir zamanlar bütünüyle yokluğa terk edilen ilim ve kültür hazinesi Osmanlı Türkçesine artık sahip çıkılıyor. Bu medeniyet eserlerini okuyup öğrenmek isteyen pek çok kişi bulunuyor. Gelin, Osmanlıca okuma alıştırmalarına yakından bakalım.
Osmanlıca dersleri için tıklayın
🔸 Osmanlıca denilen tarihi edebiyat dilimizde, yazı olarak Araplardan alınan fakat daha sonradan geliştirilen harfler kullanıldı.
🔸 28 harfli Arap alfabesi, zamanla Türkler tarafından geliştirilerek Osmanlı alfabesini oluşturdu.
🔸 Bu alfabeye, Farsçaya mahsus pe (ﭖ), çe (ﭺ) ve je (ﮊ) harflerinin yanında ğ'nin ince sesli kelimelerle gösterilmesi için kâf-ı fârisî (ﮒ) harfi ve Türkçeye mahsus olan nazal ñ (kâf-ı nûnî) için (ڭ) harfi, lam ve elifin birleşmesinden oluşan (ﻻ) lamelif harfi ilave edilerek geliştirildi.
🔸 Zaman içerisinde ünlülerin gösterilmesi, eklerin yazılması gibi hususlarda Arap imlasından farklı uygulamalar geliştirildi.