Peygamber sevgisinin edebiyata yansıması
Peygamber sevgisi, asırlarca edebiyatımızın en zengin kaynaklarından biri olmuştur. Müslüman hassasiyetin çağlar boyunca aktarıldığı bu kaynak, bilhassa klasik edebiyatımızın omurgasını teşkil etmiştir. Peygamberimizin hayatının anlatıldığı manzum ve mensur pek çok eser kaleme alınmıştır. Peygamber sevgisi edebiyatımızda o denli etkili olmuştur ki Efendimizin hayatını, doğumunu, Mirac hadisesini ve hadislerini konu edinen müstakil türler ortaya çıkmıştır. Gelin, tarih boyunca boyunca peygamber sevgisi edebiyatımızda nasıl yer edinmiş yakından bakalım…
NA'T
🔷Peygamber sevgisinin edebiyattaki en büyük tezahürü hiç kuşkusuz na'tlardır. Sözlükte na't kelimesi "nitelemek, iyi ve güzel şeyleri abartılı biçimde dile getirmek; nitelik, vasıf" mânalarında kullanılır.
🔷 Hz. Peygamberimizin övüldüğü şiirler olan na'tlar, İslam'ın yayılıp Medine'de bir güç haline gelmesinden sonra ortaya çıkmıştır.
🔷 Müslümanlar ve müşrikler arasında karşılıklı şiir atışmalarının olduğu dönemlerde Hassân b. Sâbit, Kâ'b b. Mâlik, Kâ'b b. Züheyr, Abdullah b. Revâha gibi şair sahâbîlerin söylediği şiirlerde Peygamberimiz övülmüş ve yüceltilmiştir. O dönemden itibaren Peygamberimizi şiir aracılığıyla övmek bir gelenek halini almıştır.
🔷 Na't 11. yüzyıldan itibaren Türkler tarafından yazılmaya başlanmış en sevilen türler arasındadır. Na'tlar ayrıca bestelenmiş cami ve tekkelerde okunmuş bunun yanında hat levhası olarak da bir sanat eseri haline getirilmiştir.