Rubaileriyle meşhur Ömer Hayyam’ın “Dörtlükleri”nden alıntılar
Batı'da Doğu'nun en fazla hayranlık duyulan şairi ve en tanınmış alimlerinden biri olan Ömer Hayyam, tıp, fizik, cebir, geometri, yüksek matematik alanlarının yanı sıra edebiyatta da çok önemli çalışmalar ortaya koymuştur. Yazdığı rubailerle edebiyat dünyasında derin yankılar uyandıran Hayyam, eserlerini genellikle bilimsel içerikler üzerine üreten bir alimdir. Sizler için Ömer Hayyam'ın Farsçadan çeviri "Dörtlükler" kitabından alıntılar derledik…
Ömer Hayyam kimdir?
🔹 İslam medeniyetinin altın çağı olan 11 ve 12'nci yüzyıllarda Büyük Selçuklu Devleti'nde yaşayan Ömer Hayyam'ın tam adı Gıyaseddin Ebu'l Feth Ömer bin İbrahim'dir. İran'da "Hekim Hayyam" olarak isimlendirilen Hayyam, İbn Sina'dan sonra Doğu'nun yetiştirdiği en büyük bilgin olarak kabul edilir.
🔹 Rubaileriyle ünlenen Hayyam, çok yönlü bir bilim adamıydı. Edebiyat dışında müzik, matematik, fizik, astronomi ve tıp alanında çalışmaları bulunur. Çeşitli bilim dallarında birçok eser yazan Ömer Hayyam'ın eserlerinden 18 tanesinin adı bilinir.
🔹 Bilimsel içerikli kitaplar arasında İbn Sina'nın Temcid (Yücelme) adlı eserinin yorum ve tercümesi, Cebir ve Geometri Üzerine, Fiziksel Bilimler Alanında Bir Özet, Varlıkla İlgili Bilgi Özeti, Oluş ve Görüşler, Bilgelikler Ölçüsü, Akıllar Bahçesi yer alır.
Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri