VAV TV CANLI YAYIN

Tozlu raflardaki sayfaların bekçileri "İstanbul Sahafları"

Yayınlanma Tarihi: 16.09.2018 12:13 Güncelleme Tarihi: 16.09.2018 12:46

Günümüzde zaman mefhumunu unutan, her kitapta bir renk arayan kitapseverleri bazı mekanlarda bir arayış içinde görürüz. Zamanın sessizliğinde sayfa seslerinin hışırtılı melodisini duyduklarını, yerlerinde hareket etmeyen kitaplarla sohbet ettiklerini fark etmemek işten bile olmaz. İstanbul'da yapısı değişse de tesiri hala aynı kalan mekanları, sahafları, sizler için gezdik…

Tozlu raflarıdaki sayfaların bekçileri "İstanbul Sahafları"

"Sahaf" sözcüğünün aslı Arapça "sahhaf"tır. Kitap alıp satan kişi, kitapçı demektir. Osmanlılarda ilk sahaflar, Orhan Gazi zamanında, Bursa'da, camilerin avlularında, kendilerine ayrılan yerlerde faaliyet göstermişlerdi.

Günümüzde, İstanbul'da sahaflar geniş bir alana yayılmış olarak mesleklerini sürdürmektedirler. Başlangıçta yalnızca, Beyazıt Sahaflar Çarşısı'nda faaliyet gösteren sahaflar giderek İstanbul'un çeşitli semtlerine dağıldılar. Sayıları arttı. Önce, Kadıköy'de, Akmar Pasajı'nda sahaf dükkanları açıldı. Sonradan bu dükkanlar, yeni kitap satan kitapçı dükkanlarına dönüştü. İstanbul Sahaflarının yoğunlaştıkları diğer bir yer ise Beyoğlu'ydu. Orada, Aslıhan Pasajında, "Beyoğlu Sahaflar Çarşısı" vardır.