Turgut Uyar'ın günlükleri
"İkinci Yeni" şiir akımının uç beyi Turgut Uyar, şiirleri ile sayısız gönüle tesir edebilen nadir şairlerdendir. Sadece göğe bakmanın dahi insanların hayatına farklı bir hava katacağını şiirinde ifade eden şair, hüzün ırmaklarında daimi bir kürekçidir. Turgut Uyar'ın günlükleri şairin hayata bakış açısını ve sanatsal olarak beslendiği kaynakları aşikar eder. Sizler için ölüm yıl dönümünde Uyar'ın günlükleri içerisinden en saf ve düşündürücü bölümleri derledik.
Turgut Uyar kimdir?
📌 Türk şiirinin sessiz ırmağı Turgut Uyar, 1927 - 1985 yılları arasında yaşar. Yatılı olarak sürdürdüğü eğitim hayatının ardından subay olan Uyar, bir müddet sonra görevinden ayrılarak SEKA'da memurluk yapar. Sanat yaşantısı içerisinde farklı hususlara eğilmesiyle öne çıkan Uyar yapıtlarıyla, "İkinci Yeni" akımının adeta görünen yüzü olur.
📌 Betimlemelere dayanan uzun şiirler yazan şair, "insanın çıkmazı" mefhumunu merkeze alır. Toplumsal gerçekçilik, bireyin açmazları ve gelenek üzerinden kendine has bir şiir dili kuran Turgut Uyar, bu yönü ile edebiyatımıza büyük katkı sağlayan bir şairdir.
(x) 🔍 Bilgi Notu:
Uyar'ın "Dünyanın En Güzel Arabistanı" isimli şiir kitabı "İkinci Yeni akımının ilk eseri" olarak tebarüz eder. Eserin yayınlanmasının ardından Türk şiiri içinde yeni bir ekol ortaya çıkar.