Mimar Sinan tezâhürü "Sultan eserleri"
Osmanlı'nın en kudretli döneminde Osmanlı coğrafyasını yüzlerce eserle donatan Mimar Sinan, sultanlardan sonra saray erkanından padişahların eşleri, valide sultanlar, hasekiler ve kızları için de pek çok eser ortaya koyar. Osmanlı mimarisi içerisinde özellikle kadın banilerin yaptırdığı bu külliyeler, hamamlar, imaretler gibi birçok eser o dönemde kadınların güç sahibi olduklarını göstermesi bakımından büyük önem taşır. Aynı zamanda Mimar Sinan'ın da kadınlar için yaptığı bu eserlerle onun kadına bakışı mimari üzerinden açıkça okunur.
Haseki Sultan Külliyesi
🔸 Haseki Sultan Külliyesi'nin banisi, Kanûnî Sultan Süleyman'ın gözde hasekisi olan Hürrem Sultan'dır. Bu külliye, Mimar Sinan'ın Hassa Mimarlar Ocağı'nın başına geldikten sonra Avratpazarı semtinde inşa ettiği bir eseridir.
📌Hassa Mimarlar Ocağı nedir?
Osmanlı sarayına bağlı olarak kurulmuş ilk mimarlık örgütlenmesidir.
🔸 Kompleksin içerisine inşa edilen ilk eser Haseki Sultan Camii'dir. Medrese ve sıbyan mektebi ise kısa bir süre sonra külliyeye eklenir. Son olarak komplekse çeşme, imaret ve dârüşşifâ inşa edilir. Genellikle kadınların uğradığı semte yapılan bu cami, Kanuni Sultan Süleyman'ın inceliğini yansıtır.
📌Dârüşşifâ nedir?
Osmanlı döneminde halka sağlık hizmeti sunulan yerdir.
📌Kompleks nedir?
Belirli bir sisteme göre inşa edilmiş cami, mescit, medrese, türbe vb. eserler topluluğu, külliye.
📌Avratpazarı semti nerede?
Fındıkzade ve Aksaray semtleri arasında yer alan bu pazar, 16. yüzyılın ortalarına kadar bu ilçedeki kadınların uğrak yeri olmuştur. Genellikle kadınların gittiği bu çarşıya, Avrat Pazarı adı verilmiştir.