Orta Asya’dan Balkanlar'a uzanan kültürel miras: Halı dokumacılığı ve motifleri
Tarih boyunca halı ve kilim dokumacılığı denildiğinde akla ilk olarak Türkler gelir. Göçebe hayatın bir parçası olan hayvancılıkla beraber gelişen dokumacılıkla Türkler, halı ve kilim alanında nadide eserler vermiş, yeni göç yolları ve fetihler neticesinde bu el sanatları Anadolu'ya ardından Balkanlar'a kadar taşınmıştır. Tarihe kök salmış kültürel mirasımız dokumacılıkta kullanılan renkler kadar elbette motifler de ön plana çıkar. Bunlar rastgele dokunulan motifler olmayıp her biri bir anlam taşır. Tarihe dayanan bu motiflerin anlamına gelin beraber bakalım…
Türkler ve Dokumacılık
💠 Türkler, göçebe bir millet olmaları hasebiyle uzun yıllar boyunca hayvancılıkla hemhal olurdu. Hayvanlardan elde ettikleri yünden ve bundan elde ettikleri ipler çerçevesinde dokumacılık, keçecilik ve örgücülüğü geliştirdiler.
💠 İpek, pamuk ve keten ile sonradan tanışmış olan Türkler, hayvanlardan kırptıkları yünleri temizce yıkadıktan sonra onu sopayla döver, kirmanda eğirtir ardından çıkrıkta çevirerek ip haline getirirlerdi. İplik haline getirilen yünler dokumaya geçmeden evvel bazı bitki ve madenlerden elde edilen doğal boyalarla boyanır ve kurumaları için güneşe serilirdi.