Duanın kabul edilmesi için dikkat edilmesi gerekenler
Kulun Rabbi karşısında duyduğu acziyeti ifade eden dua kavramı, müminlerin hayatında merkezi bir yer tutar. Yaratılanlar içinde en mükemmel varlık olan insan, Rabbine ulaşma arayışındadır. Bu arayışın en güzel duraklarından birisi de duadır. Dua, kul ile Rabbi arasındaki irtibatı sağlayan özel bir ibadettir. Peki duaların kabul edilmesi için yapılması gerekenler var mı? Ayet ve hadislerin ışığında duanın kabul edilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri araştırdık.
Dua için şuurlu olmak
🔹 Dua ederken Allah Teala (CC) insan şuurunun yegâne konusu olmalı, başka yönelişler kalpten silinmelidir. Böyle bir durum, insan vicdanını temizler ve onun gönlünü Allah'a (CC) açık bir hale getirir. Kur'an-ı Kerim'de bu husus, kişinin "dini Allah'a has kılması" olarak ifade edilmiştir.
"O diridir, O'ndan başka tanrı yoktur. Şu halde içten bir dindarlık ve bağlılıkla O'na dua edin. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur."
Mü'min Suresi 65. Ayet
Mü'min Suresi 65. Ayet Tefsiri
◾ Allah'a nisbet edilen bütün tesirler, yetkiler ve lutuflar öncelikle O'nun hayat sıfatına sahip olmasıyla izah edilebilir. Cansız bir varlıktan (meselâ kendilerine tanrısal nitelik ve işlevler nisbet edilen putlardan) bu fiiller beklenemez. Bu sebeple Tanrı'da hiçbir sıfat bulunmadığını ileri süren Aristo gibi bazı filozoflar bile hayat sıfatını bundan istisna etmişlerdir. 60. âyette Allah Teâlâ, kullarını kendisine dua ve ibadet etmeye davet etmişti; 65. âyette de aynı çağrı tekrarlanmakta; ayrıca bu duanın tam bir dindarlık ve derin bir samimiyetle yalnız Allah'a yöneltilmesi emredilmektedir.