İnsanın ruhsal ve manevi varlığı ile ilgili görevleri
Her insan aynı zamanda toplumu oluşturan en önemli varlık olan bireydir. Kur'an-ı Kerim ayetlerinde insan "Yeryüzünün Halifesi" olarak geçmiş, Allah Resulü'nün (SAV) hadis-i şeriflerinde her doğan çocuğun fıtrat üzere doğduğunu dile getirir. Bu vesilelerle insanın dikkat etmesi gereken başlıca ahlaki görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. İşte insanın ruhsal ve manevi varlığı ile ilgili görevleri...
💠 Ahlâk âlimleri genellikle insanın diğer varlıklar karşısındaki üstünlüğünün akıl, zekâ, kalp, vicdan, tefekkür, estetik duygu, inanma, iyilik sevgisi gibi ruhsal ve mânevî meziyetlerinden ileri geldiğini kabul ederler. Bu meziyet veya yetenekler sebebiyledir ki yaratıcısı tarafından insana, "Kuşkusuz biz Âdem oğlunu şerefli kıldık" (el-İsrâ 17/70) buyurularak iltifatta bulunulmuştur.
💠 Şu halde insanın, ruhsal ve mânevî meziyetlerini koruması, geliştirmesi, üstün yeteneklerini iyilik yollarında etkin ve verimli hale getirmesi, onun hem kendi varlığına karşı hem kendisini güzel yeteneklerle donatan Allah'a karşı bir borcudur.
💠 Yukarıda da işaret edildiği üzere İslâm ahlâkı, her güzel haslet ve iyi davranışın öncelikle onu yapanı yücelteceğini kabul eder. Bu sebeple insan, elinden geldiği kadar iyi hasletler ve erdemler kazanmaya, güzel davranışlar gerçekleştirmeye çalışmalıdır. Ahlâk kitaplarında bu erdemler arasında üzerinde önemle durulanların başlıcalarını araştırdık.