Kur’an-ı Kerim kendisini nasıl anlatır? Kur'an ile ilgili ayetler...
Kur'an-ı Kerim, Allah Teâlâ'nın Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) aracılığıyla biz kullarına tebliğ ettiği bir hidayet rehberidir. Hem Kur'an-ı Kerim'in sıfatlarına hem de muhtevasına dair pek çok detay, ayetlerde zikredilmiştir. Kur'an-ı Kerim, kendisinden bahsederken pek çok yerde "el Kur'ân" ya da "el Kitâb" sözcüklerini kullanmış; bu isimler onun hem okunan hem de yazılan bir vahiy olduğuna işaret etmiştir. Her şeyin bilgisinin Kur'an'da bulunduğu, bahşedilen en büyük nimet ve son kitap olduğu, tüm insanlara gönderildiği ve kendinden önceki Tevrat, İncil gibi kutsal kitapların tahrif edilmemiş hallerini doğruladığı belirtilmiştir.
Kur'an-ı Kerim ve diğer sıfatları
🔸 Kur'an-ı Kerim, Allah Teâlâ tarafından Cebrail (AS) aracılığıyla mahiyeti bilinmeyen bir biçimde son peygamber Hz. Muhammed'e (SAV) nüzul olan ayetlerden oluşur.
🔸 Fatiha suresi ile başlayıp Nas suresi ile biten Kur'an-ı Kerim, Arapça olarak ve parça parça indirilmiştir. Kur'an-ı Kerim'in diğer isim ve sıfatları hususunda net bir görüş birliği bulunmaz.
🔸 İslam âlimlerinden Zerkeşî ve Süyûtî, 55 isimden söz eden Şeyzele'ye atıfta bulunarak bu isimlerin anlamlarını açıklamışlardır. Bu isimler şu şekilde sıralanmıştır:
🔸 Kitâb, Kur'an, Kelâm, Nûr, Hüdâ, Rahmet, Furkan, Şifâ, Mev'İza, Zikr, Kerîm, Alî, Hikmet, Hakîm, Müheymin, Mübârek, Habl, Es-Sırâtü'l-Müstakim, Kayyim, Fasl, En-Nebeü'l-Azîm, Ahsenü'l-Hadîs, Tenzîl, Rûh, Vahy, Mesânî, Arabî, Kavl, Besâir, Beyân, İlm, Hak, Hâdî, Aceb, Tezkire, El-Urvetü'l-Vüska, Müteşâbih, Sıdk, Adl, Îmân, Emr, Büşrâ, Münâdî, Nezîr, Mecîd, Zebûr, Mübîn, Beşîr, Azîz, Belâğ, Kasas, Suhuf, Mükerreme, Merfûa, Mutahhera.