Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri
İnsan doğası gereği güvenmeye ihtiyaç duyar. Bu güven ortamını da ilk kez ailede tadar. Sağlıklı bir güven ortamının oluşabilmesi için aile ve akraba ilişkileri oldukça önem teşkil eder. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim, aile ve akraba ilişkilerimizin üzerinde önemle durur ve bizlere bu konuda rehberlik eder.
Kur'an-ı Kerim'de aile ve akraba ilişkileri
🔵 İnsanoğlunun ihtiyaçları üç başlık altında ele alınabilir. Bunlar biyolojik, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlardır. İlişkilerimize ihtiyaçlarımız perspektifinden baktığımızda 2 yaşındaki bebekle, 30 yaşındaki kadının veya 40 - 50 yaşlarındaki bir adamın ihtiyaçları aynı değildir.
🔵 Bu ihtiyaçların dikkate alınmadığı yerlerde sorunlar başlar. Uzman psikiyatristler, 0 - 2 yaş arasında temel güven duygusunun edinilmesi gerektiğini söylüyor. Temel güven duygusu edinilmediği takdirde insanlar kuşkucu, karamsar mutsuz her şeyde kötülük arayan bir kişiliğe sahip olabilir.
🔵 Bazı psikoloji kuramcıları bir kazanımı elde edemediysek, bir sonraki gelişim evresinde bunun telafi edilebileceğini söyler. İnsanın 5 yaşında elde edemediği bir kazanım, tüm yaşamını olumsuz yönde etkilememelidir. Allah (CC) insana ıslah, tövbe ve hidayet fırsatı verir. Dolayısıyla hayatın bir evresinde yaşadığımız bir şeyin bütün hayatımızı zorunlu, kaçınılmaz ve mutlak olarak etkilemesi bizim inancımıza göre uygun değil.