Kur’an’a göre abdestin farzları nelerdir? Abdeste niyet etmek farz mı?
Abdest, maddi ve manevi olarak bir arınma yoludur. Abdest ile ağız, diş, burun, el, yüz ve ayaklar gibi kirlenmeye ve dışarıdan gelecek mikroplara en açık uzuvlar günde birkaç defa suyla temizlenir. Abdestin kabul olunması için dört şartı vardır. Peki, abdestin farzları nelerdir? Dört mezhebe göre abdestin farzları aynı mı? Abdest alırken niyet etmek farz mıdır?
ABDESTİN FARZLARI
Fıkıhta abdest, "belli uzuvları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da eldeki su ıslaklığı ile meshetmek" şeklindeki ibadet temizliği olarak tarif edilir.
Abdest başlı başına maddî temizlik özelliği de taşıyıp sağlık açısından bir dizi faydalar içermekle birlikte esasen hükmî temizlik işlemi ve arınma yoludur. Bunun için de fıkıh dilinde maddî kirlilikten temizlenme "necâsetten tahâret" olarak anılır; hükmî kirlilik olan hadesten temizlik ise birer hükmî temizlik usulleri olan abdest ve gusülle olur. Abdest ile ağız, diş, burun, el, yüz ve ayaklar gibi kirlenmeye ve dışarıdan gelecek mikroplara en açık uzuvlar günde birkaç defa su ile temizlenir.
Abdestin farzları, bir fiilin abdest sayılabilmesi için onda bulunması zorunlu olan ana unsurlar demektir. Abdestin farzları ilgili âyette (el-Mâide 5/6) zikredildiği üzere dörttür:
Yüzü yıkamak
Kolları dirseklerle birlikte yıkamak
Başı meshetmek
Ayakları topuklarla birlikte yıkamak