Manevi temizliğin merkezi: Kalp
Kur'an-ı Kerim'de toplam 132 kez geçen kalp, insan bedeninin merkezini ifade eder. Ayet-i kerimelerde düşünen, akleden ve imanın yeri olarak zikredilen kalp, Efendimizin (SAV) tabiri ile düzelmesi durumunda insanı doğru yola sokar. Peki, kalbi ne kadar tanıyoruz? Kur'an-ı Kerim'de kalbin işlevi ve önemini belirten ayeti kerimeler, tefsirleri ve hadis-i şerifler ile izahlarını bir araya getirdik.
Manevi temizliğin merkezi: Kalp
📌 Kalp kelimesi, birçok ayeti kerime ve hadis-i şerifte geçer. Resulullah (SAV),"Dikkat edin vücudun içinde bir et parçası vardır; o düzelirse bütün vücut düzelir, o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin, o kalptir!" buyurarak bizlere Allah'ın (CC) istediği hayatı yaşayabilmemiz için kalbimizi terbiye etmemiz gerektiğini vurgular.
(Buhari, Büyu 2; Müslim, Müsakat 107)
Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın
📌 Yaptığımız ameller ile kalbimizi temizlediğimiz, kirlerden arındırdığımız müddetçe vücudumuz, manevi yaşantımız doğru bir yola girer. Fakat kalbin hasta, bozuk olma durumunda insanın tüm amelleri sakıncalı olur. Zamanla Hak yolunda sebat eden kalp, selim bir kalp olur. Bu da içerisinde Allah korkusu ve sevgisi dışında bir şey bulunmayan kalp demektir.
Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlere göre insanların zayıf yönleri