Nuruosmaniye'nin sırları
Osmanlı Devleti, her yüzyılda inşa ettiği dini ve kültürel yapılarla İstanbul'u kuşatarak adeta ruhuna dokundu. İstanbul'u İslam'ın beldesi kılan mimari eserlerden birisi de "Osmanlı'nın Nuru" anlamına gelen Nuruosmaniye Camii'dir... İlk Barok tarzı dini yapı olan cami, 268 yıldır tüm ihtişamıyla yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerini etkiliyor. Cağaloğlu ve Kapalıçarşı arasında bir durak olan yapı, uzun yıllar boyunca farklı mimarisi ile Müslümanlara hizmet vermeyi sürdürüyor.
Nasip meselesi
➡ Sultan I. Mahmud'un büyük bir heyecan ve muhabbet ile temelini attığı Nuruosmaniye Camii'nin inşaatı, 19 Ocak 1749'da başlar. Lakin Sultan kısa bir süre sonra vefat eder. Bunun üzerine cami, I. Mahmud'un kardeşi Sultan III. Osman devrinde, 1755'de ibadete açılır.
➡ Osmanlı'nın Batılı mimari tarzda inşa edilen ilk camisi olma özelliğini taşıyan ibadethanenin adı, Sultan III. Osman tarafından "Osmanlı'nın Nuru" anlamına gelen "Nuru Osmani" olarak belirlenir. Bu hem hanedanın adı hem de Sultan III. Osman'ın anılması için belirlenen taktiksel bir isimlendirme olarak tarihe geçer.