Peygamberimizin (sav) kız çocuklarına verdiği değer
İslam'da kız çocuklarının yeri son derece değerlidir. Peygamber Efendimiz (SAV), kız çocuklarını hor görmek ve küçümsemek gibi cahiliye dönemi adetlerini şiddetle kınamış ve bu yaklaşımla hayatı boyunca mücadele etmiştir. İbn-i Mace'nin rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: "İki kız çocuğu olup da onlara güzel muamele eden kimse, mutlaka Cennet'e girecektir." Bu hadis, kız çocuklarının İslam'daki yerini ve onlara gösterilen sevgi ve şefkatin ne denli önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Hem Kur'an-ı Kerim ayetleri hem de Peygamberimizin hayatı, kız çocuklarına verilen değeri ve onlara karşı sorumluluğumuzu bizlere hatırlatır.
İslam'ın kız çocuklarına verdiği önem
🔶 İslam'dan önce, toplumlarda kadınlar ve kız çocukları genellikle hor görülürdü. Özellikle Cahiliye döneminde, kız çocuklarına değer vermemek ve onları küçümsemek yaygın bir gelenek haline gelmişti.
Cahiliye dönemi: Arapça bir kelime olan "chl" kökünden türeyen cahiliye kavramıı, ilmin zıddı olan bilgisizlik anlamına gelir. Genel olarak bu ifade, İslam'dan önce yaşayan Arap toplumları için kullanılır. Cahiliye kelimesi ile Arapların dini ve sosyal hayattaki tutum ve davranışlarına işaret edilir. Bu kavram, Cahiliye çağı olarak da geçmekte ve Cahiliye ifadesi ile İslam öncesi toplum ifade edilmektedir.
🔶 İnsanlık tarihi boyunca birçok toplumda kız çocukları horlanmış ve ezilmişlerdir. Bu anlayış, onların aile ve toplum içerisindeki konumlarını olumsuz etkilemiştir. Kız çocuklarına yönelik bu olumsuz tutumun şiddeti, toplumdan topluma ve coğrafyadan coğrafyaya değişiklik göstermektedir.
🔶 İslam, Kur'an ile ortaya koyduğu ilkelerle insan fıtratına aykırı gelenek ve görenekleri ya doğrudan men etmiştir ya da tedrici olarak kaldırma yoluna gitmiştir.
🔶İslam'ın kaldırmak için mücadele ettiği kötü eylemlerden biri de kız çocuklarına yönelik olan negatif tutumdu. Hz. Peygamber (SAV) hiçbir zaman çocuklar arasında cinsiyetten kaynaklanan bir üstünlüğü dile getirmemiştir.
Sağlıklı toplumun temeli: Çocuk psikolojisi