Sabrın faziletleri: Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde sabır nasıl geçer?
Sabır, başa gelen bela ve musibetlere karşı en büyük kalkan; olumsuzluklar karşısında kişinin Allah katındaki derecesini yükselten en iyi davranıştır. Allah Resulü (sav), hadis-i şeriflerinde sabrın imanın yarısı olduğunu bildirmiş ve Müslümanlara başlarına gelen belalar karşısında sabırlı davranmalarını öğütlemiş; özellikle de ilk anda gösterilen metanetin önemine değinmiştir. Resulullah (sav), bu konuda nasıl dua edileceğine de işaret etmiş ve Hz. Ali'nin, "Allah'ım! Senden sabır diliyorum" dediğini duyduğunda "Bu sözünle Allah'tan ağır bir imtihan istemiş oldun; O'ndan âfiyet dile!" buyurmuştur. Peki, sabır nedir? Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde sabır nasıl geçer?
SABIR NEDİR?
🔸 Sabır, kelime anlamı olarak üzüntü, başa gelen sıkıntı ve musibetler karşısında dayanıklılık göstermek, olumsuzluklar karşısında metanetli olmak manasına gelir.
Sabır, akıl ve zekânın bir ifadesi olarak görülmüştür:
🔸 Düşünen bir kimsenin haramdan uzak durma konusunda sabır göstermesi, Allah'ın azabına sabır göstermekten daha kolay olarak tanımlanmıştır.
"Nefsi telaştan, dili şikâyetten, organları çirkin davranışlardan koruma, nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükûnetini muhafaza etme, Allah'tan başkasına şikâyette bulunmama" şeklinde açıklanmış bir kavramdır.
🔸 Müslüman âlim Gazzali'nin sabır tanımlaması kendisinden sonraki kaynaklara da öncülük etmiştir:
"Din duygusunun nefsânî arzu ve tutkuların baskısına karşı direnç göstermesi."
(X) 🔊 Dr. Kamil Yaşaroğlu'nun sunumuyla "Sabır" konulu podcasti dinlemek için tıklayın