Dersaadet'in asırlara şahitlik eden saat kuleleri
Şehrin en yoğun olduğu, en kalabalık semtlerinde bütün heybeti ile duran, günlük koşturmacası içerisinde insanların gölgesinde durup bir dakika soluklandığı, randevuların saat kulelerine göre verildiği, yön tarifi saat kulelerine göre yapıldığı, önünde durup hatıra fotoğraflarının çekildiği, namaz saatine ne kadar zaman kaldığını görüp hazırlanmalarını sağlayan, saati göstermek dışında yangınlarda çan çalıp ahaliye haber veren, barometre olarak kullanılan, hava durumu hakkında bilgi veren saat kulelerini İstanbul özelinde sizler için derledik.
“Saatin kendisi mekân, yürüyüşü zaman, ayarı insan”
Kaynaklarda, ilk saat kulesinin Strasbourg Katedrali'nde inşa edildiği geçiyor. Bizde ise saat kulesi, Osmanlı zamanında, özellikle II. Abdülhamit zamanında oldukça yaygınlaşıyor, öyle ki, bu dönemde 144 saat kulesi yaptırılmış, bunlardan 72 tanesi sınırlarımız dışında kalmış, 20 tanesi zamana, yerel yöneticilere yenik düşmüş, yalnızca 52 tanesi halen ayakta durmaktadır. Anadolu'nun pek çok şehrinde Osmanlı saat kulesine rastlamak bu yüzden hala mümkün. Osmanlı'nın başkenti İstanbul, zamanında tam dört tane saat kulesi ile taçlandırılmış.
-TOPHANE SAAT KULESİ
Eski fotoğraflarından Tophane Rıhtımı'nda deniz kenarında olduğu görülen kule, denizin doldurulması sonrasında, gümrük alanının yüksek duvarlarının arkasında kalmıştır. Giriş katındaki Sultan Abdülmecit'in tuğrası üzerindeki kitabe 1848-49 tarihini göstermektedir. Neoklasik tarzda yapılan kule 15 m. uzunluğundadır.