Dünyanın ilk kütüphanelerinden Asurbanipal
Mezopotamya'da hüküm süren son Asurlu imparatoru Asurbanipal, kültürel ve sanatsal hizmetlerle de ülkesini kalkındırmak istedi. Bu istek sonucu insanlık tarihi için de çok önemli bir yere sahip olan Asurbanipal Kütüphanesi'ni kurdu. Asurbanipal, dünyanın ilk kütüphanelerinden biri olma özelliğini taşıyordu. Yaklaşık 20.000'den fazla tabletin günümüze ulaştığı kütüphanenin bir diğer kıymetli yönü ise Gılgamış ve Yaratılış gibi Mezopotamya destanlarını asırlar boyunca korumasıydı. İşte dünyanın ilk kütüphanelerinden sayılan Asurbanipal hakkında detaylar…
MEZOPOTAMYA'NIN ANTİK MEDENİYETİ: ASUR
📌Mezopotamya birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapan bir bölgeydi. Asurlular, M.Ö. 2000 yılında kurulan Sami kökenli bir Mezopotamya uygarlığıydı. Asurlular, topraklarını Suriye, Filistin, Kıbrıs, Kapadokya, Mısır ve İran'a kadar genişletmişlerdi. Başkentleri ise Dicle Nehri'nin doğu kıyısında Musul'un ise yanıbaşında bulunan Ninova'ydı. İmparatorluk bölge üzerinde ciddi bir hakimiyete sahipti.
Asurlular pek çok alanda gelişim gösteren bir medeniyetti. Tarım, hayvancılığın yanında kültür ve bilim alanında da büyük bir güce sahiptiler.