Geçmişten günümüze kültürümüzde aşure
Hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'u, İslam alemi için mühim hadiselerin gerçekleştiği Aşure günüdür. Bereket ve bolluğun temsili olan bu özel günde aşure tatlısı yapılır. Akraba, dost ve komşulara dağıtılan bu güzel adet, İslam aleminin birliğini diri tutar, muhabbetini artırır. Peki, Osmanlı'da aşure kültürü nasıldı?
AŞURE GÜNÜ
🔸 Arapça bir kelime olan aşure, kaynaklarda "aşura" şeklinde yer alır. On sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiştir. Müslümanlar için büyük bir öneme sahip olan Aşure günü ise Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem'in onuncu gününe denk gelir.
🔸 Aşure günü, Hz. Musa'nın (AS) Kızıldeniz'i yararak Firavun ile ordusunu sulara gömdüğü, Hz. Nuh'un (AS) gemisini Cûdi Dağı'nın üzerine demirlediği, Hz. Adem'in (AS) tövbesinin kabul edildiği ve İslam tarihi açısından önemli daha nice hadiselerin gerçekleştiği rivayet edilen zamandır. Ayrıca, Peygamber Efendimizin (SAV) torunu Hz. Hüseyin'in ve Ehl-i Beyt mensubu onlarca insanın şehid edildiği Kerbela olayının gerçekleştiği gündür.