İstanbul'un eski bir semti: Zeyrek
Devlet-i Osmaniyye'nin nüfuz ettiği en eski semtlerden biri şüphesiz Zeyrek'tir. "Serçeden başka kuş, Zeyrek'ten başka yokuş tanımam" sözü bu semtin yokuşları için söylenir. Bizans ve Osmanlı'nın gözde ve meşhur merkezi noktalarından olan, her adımınızda tarihin havasını soluyacağınız bu semtteki yapılara beraber bakalım.
Zeyrek semti
🔸 Zeyrek semti, İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biridir ve dünya tarihinin en güçlü devletlerine ev sahipliği yapar. Geçirdiği onlarca yangın ve depremden sonra ayakta kalmayı başararak gelecek nesillere şehrin kutsal mirasını aktarmış olur.
🔸 "Serçeden başka kuş, Zeyrek'ten başka yokuş tanımam" şeklindeki kelam-ı kibar, bu semtin yokuşlarıyla meşhur olduğunun göstergesidir. Belli noktalarda, Osmanlı zamanında yapılmış mola taşları bulunur. Bunlar, hamallar ve yorulan ahali için yapılır.
❗Zeyrek semtine ismi verilen Mehmet Zeyrek kimdir?
Pantokrator Manastırı, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden sonra medreseye çevrilir. Bu medresenin başına büyük âlim Mehmet Zeyrek Hocaya tahsis edilir. Kendisine Zeyrek ismini veren ise Hacı Bayram-ı Veli'dir.
❗Mola taşları
Osmanlı döneminde yorulan ahali ve yük taşıyan işçilerin dinlenmesi amacıyla yapılır. Günümüzde bu görev banklarındır. İstanbul'un en eski semtlerinden olan Unkapanı'nda bulunan mola taşı, uzun ve yorucu Zeyrek Yokuşu hattında hamalların faydalanması için konulur.