Osmanlı’nın vakıf sahibi cömert hanım sultanları
Osmanlı'da üst düzey devlet görevlilerine çok yüksek maaş verilir ve karşılığında oldukça başarılı işler yapmaları beklenirdi. Osmanlı devlet adamları aldıkları yüksek maaşlarının büyük bir kısmını harcamaz, bu paralarla hayır eserleri yaptırırdı. Hatta bu eserlerin yüzyıllarca yaşaması için devamlı gelir getiren mülkleri de kurdukları vakıflara bağışlarlardı. Bu vakıflar sayesinde cami, medrese, imaret, sebil gibi eserlerinin hem bakımı yapılır hem de çalışanların maaşları ödenirdi. Bu şekilde hayır eserleri yaptıranların başında Osmanlı padişahlarının anneleri, eşleri ve kızları da yer alırdı. Bu hanım sultanlar birçok hayır eserlerinin yapılmasına ön ayak olurlardı. İşte sizler için Osmanlı'nın vakıf sahibi cömert hanım sultanları…
HÜRREM HASEKİ SULTAN
Hürrem Sultan kimdir?
Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi ve Sultan II. Selim'in annesi olan Hürrem Sultan, Osmanlı sarayına getirilerek haremde eğitim aldı. Kendisine güler yüzlü olması nedeniyle Hürrem veya Hürremşah adı verildi. 1521'de Şehzade Mehmed'i dünyaya getirdikten sonra haseki unvanını aldı. Hürrem Sultan'ın 1522'de Kanûnî'den Mihrimah adında bir kızı ile daha sonra arka arkaya Abdullah, Selim, Bayezid ve Cihangir adında oğulları oldu. Bunlardan Abdullah küçük yaşta öldü.
Hürrem Sultan 15 Nisan 1558 İstanbul'da vefat etti ve Süleymaniye Camii hazîresine defnedildi. Mezarının üzerine daha sonra Kanuni tarafından büyük bir türbe yaptırıldı.