İslami geleneğin en gür sesi; Sezai Karakoç
İslami geleneğin son dönemdeki en gür sesi Sezai Karakoç, bugün 87 yaşında. Ömrünü, insanımızın şuur kazanması ve öz benliğine dönmesi için bir 'diriliş' mücadelesine adayan Sezai Karakoç, edebiyat tarihimizin bir dönüm noktası oldu. Usta kalem, yeni nesillere şiir ve edebiyatın yalın haliyle umut aşıladı. Sizler için doğumunun yıl dönümünde, Sezai Karakoç'a dair Fikriyat'ta yazılan tüm yazıları bir araya getirdik.
SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR?
"Biz diriliş erleri, son peygamberin sancağı altına sığınıyoruz. Bu sancağın yere düşmemesi görevimizdir, varoluş hikmetimizdir."
Edebiyatımızın en güçlü sesi olan Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 yılında Diyarbakır'da dünyaya geldi. Çocukluğu Ergani, Maden ve Piran'da geçti. Ergani'de ilkokulu bitirdikten sonra Maraş Ortaokulu'na kaydoldu.
Ergani'de gittiği ilkokulda sırası, masası, sandalyesi olmayan, ortasında yalnızca bir kum masası bulunan bir sınıfta ders aldı. Her öğrencide, sayı öğrenmek için kullanılan on adet çöp verilirdi. Tütmeyen, ısıtmayan bir sobası vardı sınıfın. Üç ay ihtiyat sınıfında okudu Karakoç, sonra da, altı yaşında birinci sınıfa alındı. Buradaki okulu bitirdikten sonra parasız yatılıyı kazanarak "çocuk yüreğimin ateş aldığı yer" olarak adlandırdığı Maraş'a gitti.
Sezai Karakoç'un kaleminden 'Diriliş Neslinin Amentüsü' için tıklayın.