Süleymaniye'ye açılan kapılar
İstanbul'un yedi tepesinden biri üzerine inşa edilen, "Muhteşem Yüzyıl"ın ihtişamlı yapısı; Mimar Sinan'ın "kalfalık eseri" Süleymaniye Camii, büyük bir külliye olarak tasarlanmıştı. Sinan, ustalığını cami ve külliyenin birçok farklı yerinde yaptığı ince hesaplamalarla göstermiş, daha önce hiç kullanılmayan yöntemleri eserine tatbik etmişti. Mimari dehanın zirvelerinden olan Süleymaniye Külliyesine açılan kapıları ve özelliklerini sizler için derledik…
SÜLEYMANİYE CAMİİNİN TAÇ KAPISI
Süleymaniye Camiinin batı yönünde cami Taç Kapısı bulunur. Bir Anadolu mimari geleneği olan Taç Kapı'nın üzerinde iki hat yazısı yer alır.
Kapının üzerinde en üst kısımda yazı için ayrılan alanda celi sülüs hatla "Allah'tan başka ilah yoktur. Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir" anlamına gelen "'La ilahe illallah Muhammedun resulullah" yazılıdır.
Yazı zemini mermer renginde bırakılmış, harfler, tezyini işaretler ve zeminin boş kalan kısımlarına yapılan rumi ve hatai motifleri altın varakla kaplanmıştır.
Taç kapı üzerinde en üst kısımda yazı için ayrılan alana celi sülüs hatla "Çünkü namaz, müminlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır" anlamına gelen "inne's-salate kanet ale'l-müminine kitaben mevkuta" ibaresi yazılıdır.
Yazı zemini siyaha yakın lacivert olup, harfler altın varakla kaplanmıştır. Yazıda görülen tek dini motifi çok sanatkârane işlenmiştir.