Türkiye'den dünya belleğine girmiş kültürel miraslar
Her varlık bulunduğu ortamda yaşamından izler bırakır. İnsan ise aklıyla hem iz bırakırken hem de bu izleri korur, taşır ve geliştirir. Dünya ve insanlığın canlı tarihinin korunması için de çalışmalar bununla birlikte gelişme göstermeye başladı. İnsanlığın tarihi, kültürel sosyal belleğini oluşturan ve savaş, doğal afet gibi nedenlerle ortadan kaybolma tehlikesi bulunan belge ve bilgilerin korunması ve dijital ortamda paylaşılması için 1992 yılında UNESCO bünyesinde "Dünya Belleği Programı" kuruldu. Programın en görünen yüzü olan Dünya Belleği Kütüğü ise 1995 yılında oluşturuldu. Dünya Belleği Kütüğü'ne ilk kayıt ise 1997 yılında alındı. Dünya Belleği Programı'na 45 farklı ülkenin kaydı bulunuyor.
DÜNYA BELLEĞİ PROGRAMI
UNESCO'nun Bilgi ve İletişim Sektörünün "Bilgi Toplumları İnşası" başlıklı temasının altında yer alan Dünya Belleği Programı, çalışma ve etkinliklerini 1992 yılından bu yana sürdürüyor. Dünya Belleği Programı ilk toplantısını 1993 yılında Polonya'nın Pultusk şehrinde gerçekleştirdi ve o tarihten bu yana konunun uzmanları her iki yılda bir düzenli olarak bir araya geliyorlar.
Bu noktada önemle üzerinde durulması gereken konu, her ülkenin ulusal komitelerince kendi tarihi ve kültürel mirasları içinde belgesel miras olma niteliğine sahip varlıkların belirlenmesidir. Programın belgesel miras olmak için geçerli kriterleri, ulusal düzeyde hangi varlıkların korunmaya değer olduğu konusunda gerekli fikri veriyor.