Türkiye’nin 10 tarihi köprüsü
Köprüler önceleri, geçilecek yerin bir tarafından öbür tarafına uzun bir taş veya ağaç gövdesi uzatmak suretiyle yapıldı. İlk köprülerin tamamı ahşap veya kagirdi. İslami dönem köprülerinin en eskisi Diyarbakır'daki Dicle Köprüsü'ydü. Sizler için, tarihin önemli tanıklarından olan 10 köprü hakkında bilgiler derledik.
Belkıs Sultan Alaeddin Köprüsü - Antalya
Roma hem Selçuklu hem de Osmanlı döneminde Köprüçayı geçebilmek için en önemli güzergah olan tarihin gerçek bir tanığı... Tarihi Anadolu Selçuklu eseri olan Belkıs Köprüsü, 220 metre uzunluğunda ve 7 ayaklıdır.
Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs beldesi sınırları içinde bulunan tarihi köprü Manavgat-Serik ilçelerini birbirine bağlıyor. Bölgedeki köylülerin hala kullandığı, üzerinden hem kendileri geçtiği hem de hayvanlarını geçirdikleri 220 metre uzunluğundaki Alaeddin Keykubad Köprüsü, çay ortasındaki dirsekli yapısı ile de farkını gösteriyor. Yöre insanı tarafından 'Eski Köprü', 'Köprü Pazar', 'Sultan Alaaddin' ve 'Belkıs' gibi çeşitli isimlerle anılıyor.
Pamfilya döneminin en önemli geçiş güzergahları arasında yer alan ve Roma döneminde yapılan köprü, doğal afetler sonucu yıkılmasının ardından Selçuklu döneminde yeniden inşa edildi. Köprünün inşa kitabesi ise ilk kemer ayağının duvarında yer alıyor. Kitabelerde köprünün Sultan Alaeddin Keykubad ve oğlu Sultan 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'in inşa ettirdiği belirtiliyor.
Sultan Alaaddin Keykubat'ın Konya'dan Antalya ve Alanya'ya geçişlerinde Belkıs Köprüsü'nden 4 defa geçiş yaptığı belirtiliyor.📌
Belkıs, Tarihi Aspendos Köprüsü, 07503 Serik/Antalya