İçimizdeki güç: Öz güven
Kişinin kendine duyduğu güveni ifade eden öz güven, insanlık için oldukça önemli bir kavramdır. Öz güvenin birçok parametresi vardır. Kişinin kendisiyle, çevresiyle, olanaklarıyla, yaşamı nasıl anladığıyla, yetenekleriyle dünyaya bakışıyla, ona sunulanlarla ya da sunulmayanlarla ilgili bir kavramdır. Öz güveni oluşturan iki önemli duygu değerlilik ve yeterliliktir. Peki değerlilik ve yeterlilik nedir? Öz güven sonradan kazanılabilir mi?
Adım adım öz güven
Öz güven nedir?
🔷 Öz güven, kişinin kendisiyle barışık olması halidir. Öz güvenli kişi kendini sever, birçok konuda kendini yeterli görür, yapabildiklerinin farkındadır ve bu durumu davranışlarıyla da destekler. Öz güvenli bireyler kendileriyle barışık oldukları gibi çevreleriyle de iyi ilişkiler içerisindedir.
🔷 Öz güven, doğduğumuz andan itibaren ailemiz ile kurduğumuz iyi ilişkiler çerçevesinde oluşmaya başlar ve hayatımızın ilerleyen yıllarında da devam eder. Fakat bazı kişiler kendilerine güvenme konusunda bazı problemler yaşarlar. Öz güven eksikliği ya da düşük öz güven olarak adlandırılan bu problemlerin nedenleri genel olarak çocukluk çağlarında çevremizin etkisiyle oluşsa da bir çok nedeni vardır.
🔷 Öz güven duygusu, çocukluk yıllarımızda ailemizin ve çevremizin bize karşı davranışları ile oluşmaya başlar. Bireyler çocukluk yıllarında ailelerinden öz güvenlerini kırıcı davranışlar veya buna neden olacak olaylar ile karşılaşırlarsa öz güven duygularında eksiklikleri ortaya çıkar. Uzmanlar 2-6 yaş arasında ailelerinden yeterli sevgi ve ilgi görmeyen, zaman ayrılmayan ve akranlarıyla kıyaslanan çocukların sonraki yaşlarda özgüven sorunları yaşadığını aktarıyor.