Ailede iş birliği ve yardımlaşma
Toplumu oluşturan en temel yapı taşlarından biri olan aile, temiz bir neslin devamını, güvenli bir toplumun inşasını sağlayan en kadim kurumdur. Sağlıklı, huzurlu bir aile ortamı için en önemli unsurlardan biri de işbirliğidir. Bu davranış biçimi, hayatı kolaylaştıran ve daha yaşanası kılan değerlerdendir. Üstelik ailedeki birlik ve bütünlüğe katkı sağlar.
🔴 İş birliği ve yardımlaşma, önemli toplumsal değerlerimizdendir. Yaşamda karşılaşılan ve çözümünde zorlanılan problemler, yardımlaşma yoluyla kolaylıkla halledilir. İnsanlar çok farklı konularda birilerine yardım edip iş birliğinde bulunabilir.
Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de; "İyilikte ve takvada birbirinizle yardımlaşın, günah ve düşmanlıkta yardımlaşmayın." (Maide Suresi, 2. ayet) buyrulur.
Maide Suresi; 2. ayetin tefsiri:
Rivayete göre Hutam b. Hind el-Bekrî adında bir adam Medine'de Hz. Peygamber'in huzuruna gelerek kendisini kavminin temsilcisi diye tanıtmış, arkadaşlarıyla birlikte gelip müslüman olacaklarını söylemiş ve İslâm'ın ne olduğunu öğrenmek istemişti. Hz. Peygamber de İslâm'ın, Allah'tan başkasına tapmamak, namaz kılmak, zekât vermek ve oruç tutmak olduğunu anlatınca Hutam, "Senin bu anlattıkların biraz güç, ben dönüp bunları kavmime anlatayım, kabul ederlerse ben de kabul ederim; eğer kabul etmezlerse ben onlarla beraberim" deyip Hz. Peygamber'in (SAV) huzurundan ayrıldı.