Kentleşmenin insan psikolojisine etkileri
Kentleşme, sanayileşmeye ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında artan oranda iş bölümü ve uzmanlaşma oluşturan, insanların davranış ve ilişkilerinde kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikim sürecidir. Bu süreç kimi zamanlarda zorlu olabilir ve toplumsal sorunlara yol açar. Bu sorunlarda insanların psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Gelin birlikte kentleşmenin insan psikolojisine olumsuz etkilerini inceleyelim...
Kentleşmenin İnsan Psikolojisine Etkileri
🔷 Kent, insanlık tarihine kıyasla yeni bir kavramdır. İnsanlar yerleşik hayata 12 bin yıl önce geçse de yaklaşık 150 yıl kadar önce bugünkü anlamıyla kentler oluştu.
🔷 BM tarafından hazırlanan bir rapora göre 2014'de dünya nüfusunun yarısının kentlerde yaşadığı 2050 yılına gelindiğinde ise bu oranın %66'ya yükseleceği düşünülüyor.
🔷 Kentleşme, sanayileşmeye ve ekonomik gelişmeye paralel olarak kent sayısının artması ve kentlerin büyümesi sonucunu doğurur.
🔷 Şehir, toplum yapısında artan oranda örgütleşme, iş bölümü ve uzmanlaşma oluşturan, insanların davranış ve ilişkilerinde kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikimi süreci olarak tanımlanabilir.