Öğrenilmiş çaresizlik
Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin çaresizliği kabul ettiği ve sonucu değiştiremeyeceği inancı ile eylemsizlik haline bürünmesini anlatan bir ifadedir. Bu durum; sürekli olumsuz düşünceler, sorunları çözmek için çaba sarf etmeme, kendini suçlama, çevreye ve kendine karşı duyarsızlık, sosyal çevreden uzaklaşmak izole olmak, sürekli stres ve kaygı halinden ibarettir. Peki, öğrenilmiş çaresizlik nedir ve aşmak için neler yapılabilir?
ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK NEDİR?
➡ Öğrenilmiş çaresizlik, kişinin istenmeyen bir durumu defalarca yaşadıktan sonra, o durumu değiştirecek bir şey yapamayacağına inanması ve pes etmesidir. Mevcut durumu kabullenmesi, mücadeleyi bırakarak umudunu kaybetmesi ve var olan hale karşı boyun eğmesidir.
➡ Yaşananlar üzerinde hiçbir kontrolü olmadığını düşünerek değişim ve düzeltme fırsatı olduğunda dahi "nasıl olsa sonucu değiştiremiyorum" diyerek sonucun hep aynı olacağına dair inançla harekete geçmesi bir nevi boyun eğme durumudur.
➡ Öğrenilmiş çaresizlik İçerisine giren kişi kendine olan güvenini kaybeder. Yaşam kalitesinde düşme, depresyon, kaygı, stres gibi ruh sağlığını tehdit eden sorunlar yaşamaya başlar.