Utanma nedir?
Utanç, insan davranışlarını güçlü bir şekilde etkileyen duygusal bir durumdur. Gündelik yaşamımızda sıkça karşılaştığımız bu duygu, toplumun kabul ettiği normlara uymamıza yardımcı olur. Utanç, bazen olumsuz bir olayın sonucu olarak ortaya çıkabilir ve kişinin kendisini değersiz hissetmesine neden olabilir. Ancak bu duygu, ahlaki bir pusula olarak da işlev görebilir, bireyleri doğru yolda tutarak toplumsal uyumu destekler. Bu nedenle, utanç duygusu, insanların daha iyi bir toplum oluşturmak için gereken bir duygu durumudur. Utanma duygusunun nedenlerini ve hayatımıza etkisini sizler için araştırdık.
Utanma nedir?
🔹 TDK'ye göre, arlanma, utanç, yüz (II), hayâ, hicap, teeddüp şeklinde tanımlanmıştır. Utanma; onur kırıcı, ahlaka uymayan veya uygunsuz algılanan bir davranış sergilemekten kaynaklanan mahcubiyet veya küçük düşme duygusudur. Sözlükte "utanma, çekinme" gibi anlamları olan haya kelimesi, ahlaki bir terim olarak "nefsin çirkin davranışlardan rahatsızlık duyarak onları terk etme" veya "kötü bir işin yapılmasından veya iyi bir işin terkedilmesinden dolayı insanın yüzünü kızartan sıkıntı" (bkz. İslam Ansiklopedisi) şeklinde farklı şekillerde açıklanmıştır.
🔹 Arapça'da "kınama, yergi; onur kırıcı tutum ve davranış" anlamlarına gelen "ar" kelimesi ise Türkçe'de genellikle hayânın eşanlamlısı olarak kullanılır."