Yaşam izlerimiz: Travma
Bireyin beklemediği bir olaya sınırlarını zorlayan bir şekilde maruz kalması olarak tanımlanan travma, kişilerde birtakım ruhsal izler bırakır. Travmanın boyutu bireyin kişilik özellikleri, anlamlandırma biçimleri ve içinde yaşadığı çevreden aldığı kodlar ışığında değişkenlik gösterir. Yani aynı travmatik olayı yaşayan kişiler arasında travmanın ettiği tesir değişir. Peki travma ile baş etme yöntemleri nelerdir?
Yaşam izlerimiz: Travma
Vav TV'de Dr. Ayşe Kaya Göktepe'nin moderatörlüğünde yayınlanan Aile Çatısı programının bu haftaki konuğu Ayşenur Karahan Yabanigül oldu. Bu haftanın konusu travmaların kimlik oluşumuna etkisiydi.
🔶 Yabanigül, "Aile ağacı nedir? Soy bilim çalışmaları niçin önemlidir ve biz bunu psikoterapide nasıl kullanıyoruz?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
"Terapi odasında kullandığımız çok fazla materyalimiz var. İnsanı anlamada çok fazla yeterli olmasa da büyük resmi görebilme konusunda bize yardımcı oluyor. Bunlardan biri genogram şekillerinden insanın nesiller boyu aktarım yaptığı bazı davranış kalıpları oluyor. Bunları kişiyle konuşurken bizzat çok farkında olarak konuşmasak da şekile döktüğümüzde bu bağlantıyı daha net görebilme şansımız oluyor. Bu bağlamda soy bilim çalışmalarında özellikle bunları çok fazla kullanıyoruz."
Programın tamamını izlemek için tıklayınız.