Geleneği sinemaya aktaran yönetmen: Derviş Zaim
Yönetmen Derviş Zaim, geleneksel sanatları filmlerine yansıtarak kendine özgü bir sinema dili kullanır. Yönetmenlik hayatına 1996 yapımı Tabutta Rövaşata filmi ile başlayan isim, Filler ve Çimen, Cenneti Beklerken, Rüya, Gölgeler ve Suretler gibi birbirinden eşsiz yapımlara imza atar. Fikriyat'a konuşan Zaim, genç sinemacılara tavsiye niteliğinde şu ifadeyi kullanır: "Mümkün olduğu kadar hata yapmaya devam etsinler".
🔸 Yönetmen Derviş Zaim, Akademi Beyoğlu'nda gerçekleşen "Sinema Seminerleri" kapsamında üniversiteli gençler ile buluştu. Zaim, ilk filmi Tabutta Rövaşata'dan günümüze çektiği yapımları ve oluşum süreçlerini anlattı.
🔸 Derviş Zaim sineması, geleneksel sanatların bir metafor olarak beyaz perdeye yansıtılmasıdır. Gayesi, gelenek ile bir şekilde rabıta kurmaktır. Seminerde konuşan Zaim, geleneğin oldukça geniş bir deniz ve hatta okyanus olduğundan bahseder. Gelenekten yararlanmanın çeşitli yolları olduğunu söyler. Kişinin bu yolları seçmesindeki en önemli etken ise inanç ve meşrebidir.