Sinema ve savaş
Sinema, insanları etkileme noktasında oldukça önemli bir kitle iletişim aracıdır. Bunu keşfeden devletler, Birinci Dünya Savaşı döneminde bu sanatı bir propaganda aracı olarak kullanır. Savaşan ülkeler, filmler vasıtasıyla kendi ideolojisini halkına anlatmaya ve kabul ettirmeye çalışırken diğer ülkelere de gözdağı verir. Bu yolla gerçekleştirilen propaganda, daha fazla kişiye ulaşması ve görsel hafızaya hitap etmesi nedeniyle oldukça etkili olur. Böylece sinema, Birinci Dünya Savaşı'nda propagandanın en yetkin mecrası haline gelir.
KİTLE İLETİŞİM ARACI OLARAK SİNEMA
🔸 İnsanları doğrudan ya da dolaylı şekilde etkileyen sinema, önemli bir kitle iletişim aracıdır. Anlatmak istediği bir derdi, izleyenlere vermeyi düşündüğü mesajı, bazen açık bir şekilde bazen ise sembolik dil kullanarak aktarır.
🔸 İcat edildiği ilk dönemlerde özellikle devletler ve ordular tarafından savaş propaganda aracı olarak tercih edilir. Egemen devletler, sinema vasıtasıyla kendi ideoloji ve dünya görüşünü insanlara anlatmaya ve kabul ettirmeye çalışırken diğer ülkelere de gözdağı verir.