Yönetmenlerden sinema dersi niteliğinde sözler
Yönetmen, bir filmin temel taşı, komutanı, estetik dokunuşunu yapan ve yapıtı sanata dönüştüren en önemli kişisidir. Usta yönetmenler, filmlerini ortaya koyarken kendi dünyalarından, bakış açılarından anlamları beyazperdeye yansıtırlar. Sizler için genç sinemacılara yol gösterici olan isimlerin ders niteliğindeki sözlerini derledik.
🔸 "Bir filmde her öge; oyun, çevre, içerik, görüntü, sahneleme kendi içinde olduğu kadar birbirlerine karşı da dengeli olmalıdır."
Lütfi Ömer Akad
Lütfi Ömer Akad kimdir?
◾ Türk sinemasının "koca çınarı" olarak tanınan Lütfi Ömer Akad, 1916'da İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra 1942 yılında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret okulunun Maliye bölümünden mezun oldu. 1946'da çeşitli dergilerde tiyatro ve sinema üzerine yazılar yazan Akad, aynı yıl kurulan "Sema Film"de mali danışmanlık yaptı. 1949 yılında ilk filmi "Vurun Kahpeye"yi çekti. 1950'lere kadar tiyatro çıkışlı yönetmenlerin egemenliğinde olan sinemanın tiyatrodan bağımsız hale gelmesini sağlayan önemli isimlerden biri oldu. 1950'de "Lüküs Hayat", sonraki yıl "Tahir ile Zühre" ve "Arzu ile Kamber" filmlerini çekti. Akad, göç sorununu ele aldığı "Göç Üçlemesi" ile toplumun derdiyle dertlendi. "Gelin", "Düğün" ve "Diyet" filmleri ile 70'li yılların toplumsal sorunlarını, taşradan kente göçü beyaz perdeye taşıdı. Filmlerinde yöresel meseleleri konu alarak evrensel mesajlar verdi. Çektiği filmlerle sonraki yönetmenlere örnek olan usta isim, 19 Kasım 2011'de İstanbul'daki evinde yaşamını yitirdi.
Ustasız ustanın eseri "Işıkla Karanlık Arasında"dan alıntılar