Anadolu ve Osmanlı'da kıyafet kültürü
Eski dönemlerden itibaren, pek çok şekilde değişen kıyafet kültürü, toplum içinde güzel bir görünüme sahip olmak açısından son derece önemlidir. Her milletin kültürünü, örf ve adetini yansıtan önemli kriterlerden biridir. Peygamber Efendimiz (SAV) pek çok hadis-i şerifinde giyim kuşam ile ilgili ümmete tavsiyelerde bulunmuş, "Yiyiniz, içiniz, sadaka veriniz ve giyininiz. Ancak kibirlenmeyin ve israf etmeyin. Şüphesiz Allah (CC) nimetinin eserini (görüntüsünü) kulunun üzerinde görmek ister." buyurmuştur. Peki, Anadolu ve Osmanlı'da kıyafet kültürü nasıldı hiç merak ettiniz mi? İşte eski dönem kıyafet kültürüne dair kavramlar...
SELİMİYE
SELİMİYE
◾ Dokumacılık en eski sanat dallarından biri olarak İlkçağ'dan itibaren önemli ticaret ürünleri arasında yer almıştır. Kumaşlar ülkelerin kudret ve zenginliğini gösteren simge olarak da kabul edilmiş; yabancı ülkelere gönderilen hediyelerin başında gelmişlerdir. Kumaşları süsleyen motif, desen ve incelikler kültürlere göre farklılık göstermiş; dokundukları, kullanıldıkları yere ve şahıs isimlerine göre adlar almışlardır. Selimiye de en yaygın bilinen ipekli kumaşlar türündendir.
Selimiye, ipekli bir kumaştır. Yolları ayıran küçük kutulu ince şeritler, bu kumaşın ayırt edici özelliğidir. Son zamanlara kadar kadın-erkek entarilerinde, çocuk kaftanlarında ve kalın olduğu için döşemeliklerde kullanılmıştır.