Balkanlarda İslam nasıl yayıldı? Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi...
Osmanlı'nın Balkanlara geçişi, Bizans'ın iç karışıklıklar yaşadığı; Sırp İmparatorluğu'nun zayıfladığı, Macaristan ve Venedik'in yayılma politikası güttüğü bir döneme rastlar. İki büyük devletin yayılma politikası, hem siyasi ve askeri anlamda hem de Katolikliği temsil etmesi bakımından bölgeyi tehdit etmektedir. Osmanlı, bu devletlere karşı bölgede mücadele etmiş; Balkanlarda gerçekleştirdiği fetihlerin ardından iskân politikası ile bu coğrafyada hâkimiyetini sürdürmüştür. Osmanlı'nın Bizans'ın ardından gerçekleştirdiği adaletli idare biçimi, gayrimüslimlere sağladığı güvence, İslami anlamda gönül çelme politikası ve dini eğitim sağlayacak kurumları inşa etmesi, Balkanlarda İslam'ı yaygınlaştıran unsurlardır.
RUMELİ’YE İLK GEÇİŞ SELÇUKLU DÖNEMİNDE OLDU
Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişi ile ilgili tarih boyunca çok farklı teoriler üretilmiş; Osmanlı'nın Balkan topraklarına ayak bastığı tarih daima tartışma konusu olmuştur.
💠
🔸 Osmanlıların Rumeli'ye ilk kez 1353 tarihinde geçtiği hemen hemen her kaynakta zikredilen bir konudur.
🔸 Ancak Osmanlı askerleri bu tarihten önce de defalarca Rumeli'ye geçmiş* ve faaliyetlerde bulunmuştur.
🔸 Anadolu Türkleri, Rumeli'ye ilk defa 1261'de Selçuklu sultanı II. Gıyaseddin Keykavus'la beraber geçerek Dobruca'ya yerleşmiştir.
🔸 1308'de Halil isimli bir Türk'ün 800 süvari ve 2 bin piyade ile Rumeli'ye geçerek, burada Katalanlarla işbirliği yaptığı bilinir.
🔸 2 yıl burada kalan Türkler, Anadolu'ya geri dönerken Bizans-Ceneviz işbirliği sonucu yok edilmişlerdir.
🔍 *: Erhan Afyoncu, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu