Batı'nın Balkanları ayrıştırma politikası
Yüzyıllar boyunca Osmanlı himayesindeki Balkanlar, yaşanan savaşlar sonucunda elden çıkar, Evlad-ı Fatihan toprakları öksüz kalır. Batılı devletler durumu fırsat bilir, bu coğrafyadaki milletlerin arasına fitne sokarak birbirinden ayırmaya çalışır. Bu anlayış sonucunda bir politika geliştirirler: Balkanlaşma. Bu politika, esasında farklı etnik gruplarını bir arada barındıran coğrafyaya açılmış savaştır. Peki, Balkanlaşma ya da diğer bir adıyla Balkanizasyon ifadesi neyi anlatmaktadır?
EVLAD-I FATİHAN: BALKANLAR
🔸 Balkanlar günümüzde, Marmara'nın kuzeybatısında yer alan bölgeyi teşkil etmektedir. Avrupa'nın güneyinde konumlanan bu yer, Osmanlı döneminde Türk topraklarının bir parçasıdır.
BALKAN KELİME MANASI
🔸 Eski Türkçede Balkan kelimesi, "balık" yani "çamurdan" anlamına gelmektedir. Bu sözcük "Balkan", "sarp orman ile kaplı sıradağlar"ı ifade eden bir terimdir. Sonrasında Eski Türkçeden, Macarcaya ve Bulgarcaya geçer.
🔸 Balkanlar, "dik dağlar, derin vadiler, geçişe izin vermeyen coşkun akarsulardan" meydana gelen ve ismiyle müsemma bir coğrafyadır.
(X)*Evlad-ı Fatihan nedir?
(X) Osmanlı İmparatorluğu'nda Balkanların fethine katılan beyler için kullanılan bir tabirdir. Günümüzde Balkan Türkleri için de kullanılmaktadır.