Eski İstanbul'un mahalle neşesi "Bekçi baba"
Eski İstanbul'da Ramazan hazırlıkları çok önce başlardı. Hem evlerde hem de dışarıda yapılan hazırlıklar için yetişkinler kadar çocuklar da heyecanlanırdı. Mahalle bekçileri Ramazan'da İstanbul'un sokaklarını dolaşırken çocuklar da onlara eşlik eder, eğlenceli zaman geçirirlerdi. Hayatın her safhasında mahallelinin yanında olan bekçilere, mahalle halkının saygınlığını kazanmasından ve fiziki özelliklerinden dolayı genellikle Bekçi Baba denilirdi. Peki, Osmanlı'da Ramazan öncesinde hangi hazırlıklar yapılırdı? Ramazan ayının vazgeçilmez parçası mahalle bekçilerinin özellikleri nelerdi?
Eski İstanbul Ramazanları
🔸 Eski İstanbul'da halk, Ramazan'ı pek büyük bir heyecanla bekler, daha Ramazan gelmeden hazırlıklara başlardı. O dönemde şehirde Ramazan kültürü, bütün sıcaklığı ile kendisini gösterirdi.
🔸 İstanbul'da Ramazan'ın gelişi o kadar net anlaşılırdı ki evlerden konaklara, kenar sokaklardan, cadde ve meydanlara kadar hemen her köşede kendine mahsus bir hal tezahür ederdi.
https://www.instagram.com/p/CcJCqF1Kgsw/
🔸 Mahalledeki boş arsalar çeşitli eğlence çadırları ile şenlenir, işi bozuk giden dükkânlardan birkaçı hemen boşaltılıp, satış yapmak üzere stantlar kurulurdu.