İki asırdır devam eden hayır: Mihrişah Valide Sultan İmareti
Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (sav) hadislerinde, pek çok kez fakir fukaranın doyurulmasının tavsiye edilmesi İslam ile yoğrulmuş olan Osmanlı medeniyetinde imaretlerin önemli rol oynamasını sağladı. Günde, yüzlerce insana iki öğün yemek veren bu hayır kurumlarından biri Mihrişah Valide Sultan'a aitti. Burası, İstanbul'da Osmanlı'dan bu yana yaşayan tek imaret olma özelliğine sahipti. Gelin, sosyal devlet anlayışının en güzel örneklerinden birini oluşturan Mihrişah Valide Sultan İmareti'ne daha yakından bakalım.
İMARET NEDİR?
🔹 İmaret, fakirlere ve medrese talebelerine sıcak yiyecek dağıtmak amacıyla kurulan hayır müesseseleriydi. Cami, mescit, medrese, dârüşşifâ, aşevi, kervansaray, muvakkithâne, türbe gibi birimlerin tamamına imaret denilebileceği gibi yalnızca aşhane için de bu tabir kullanılırdı.
🔹 Her külliyede muhakkak bir imaret bulunurdu. Masrafları vakıflar tarafından karşılanan bu yapılar, nizamnamelere göre yönetilirdi.
📌Genel olarak imaretlerde iki öğün yemek dağıtılırdı. Ramazanlarda ise sadece iftar verilirdi. Cuma ve kandillerde daha özel yemekler çıkarılırdı. İmaretler bir külliyenin parçası olduğunda bütün talebeleri doyurmakla vazifeliydi.
(x) 🔎 BİLGİ KÖŞESİ
(x) Nizamname: Bir kurum veya kuruluşun uyması gereken hükümleri gösteren maddelerin bütünü.